OGLASIO SE SEUL: Do slanja trupa Severne Koreje u Ukrajinu moglo bi doći ranije nego što se očekuje

Tanjug

28. 10. 2024. u 15:34

JUŽNOKOREJSKI predsednik Jun Suk Jeol izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa predsednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen da bi do raspoređivanja severnokorejskih trupa na prvoj liniji fronta u Ukrajini moglo da dođe ranije nego što se očekivalo, saopštila je Junova kancelarija.

ОГЛАСИО СЕ СЕУЛ: До слања трупа Северне Кореје у Украјину могло би доћи раније него што се очекује

FOTO: EPA

U saopštenju se navodi da je Jun istakao da se Južna Koreja nada da će zajedno sa EU biti pronađene "praktične protivmere", kao i da će Seul udvostručiti napore da se nadgledaju i blokiraju, kako je naveo, "ilegalne razmene" između Rusije i Severne Koreje, preneo je Rojters.

Fon der Lajenova je rekla u razgovoru sa Junom da slanje severnokorejskih trupa u Ukrajinu predstavlja, kako je navela, "kritično pitanje koje pogoršava" rat koji već predugo traje.

Fon der Lajenova je zahvalila Južnoj Koreji na odluci da pošalje vladinu delegaciju u Brisel da sa zvaničnicima EU podeli informacije o slanju severnokorejskih trupa u Ukrajinu.

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute potvrdio je danas da su severnokorejske trupe poslate u Rusiju i da su raspoređene u Kurskom regionu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je na samitu NATO-a u oktobru da su "hiljade" severnokorejskih vojnika na putu ka Rusiji.

Zelenski je rekao da se na, osnovu obaveštajnih podataka koje je dobio, 10.000 severnokorejskih vojnika priprema da bude raspoređeno u Ukrajini na strani Rusije.

Južnokorejski mediji su ranije javili da će Severna Koreja poslati ukupno 12.000 vojnika da se bore u Ukrajini.

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOBI DOMINIRAO PRED PARTIZAN: Marjanović najbolji u pobedi Fenerbahčea