NEBENZJA PORUČIO: SAD namerno provocirale novi talas eskalacije na Bliskom istoku

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 10. 2024. u 21:28

SJEDINjENE Američke Države i njihovi saveznici namerno su izazvali novi talas eskalacije na Bliskom istoku, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti, sazvanom na zahtev Irana u vezi sa izraelskim napadom.

НЕБЕНЗЈА ПОРУЧИО: САД намерно провоцирале нови талас ескалације на Блиском истоку

Foto: Printskrin

-Sjedinjene Američke Države i niz njihovih saveznika ne samo da nisu pokušali da odvrate Zapadni Jerusalim od ovog izuzetno opasnog poduhvata, već su direktno ili indirektno ukazivali da Izrael navodno ima pravo na takav odgovor. Pri tome su se ponašali krajnje neodgovorno, jer su namerno izazvali novu eskalaciju na Bliskom istoku umesto da pokušaju da spreče protagoniste da ponovo razmene udare. Štaviše, koliko možemo da procenimo, Vašington je Zapadni Jerusalim takođe snabdevao obaveštajnim podacima neophodnim za izvođenje udara, naglasio je on.

Kako je naveo diplomata, „ovaj napad ne samo da krši odredbe međunarodnog prava, već i destabilizuje ionako napetu situaciju na Bliskom istoku koji se nalazi na ivici rata“.

Nebenzja je dodao da Rusija poziva SAD da dozvole Savetu bezbednosti UN da koristi postojeće instrumente za zaustavljanje sukoba na Bliskom istoku.

-Pozivamo SAD da se odgovorno ponašaju prema svojim obavezama kao stalne članice Saveta bezbednosti UN i konačno dozvole glavnom telu UN odgovornom za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti da koristi sva raspoloživa sredstva za zaustavljanje sukoba i sprovođenje postojeće odgovarajuće rezolucije o rešavanju situacije ne Bliskom istoku. Jedino to će postaviti osnovu za ponovno pokretanje procesa mirnog rešavanja palestinskog pitanja na međunarodno priznatoj osnovi, koji se zasniva na principu dve države za dva naroda, a koji svi mi neizostavno podržavamo, naglasio je diplomata.

Prema njegovim rečima, „samo pri takvom scenariju ceo region Bliskog istoka može biti sačuvan od velike konfrontacije, ispunjene najkatastrofalnim posledicama za sve države, uključujući Izrael“.

Najnoviji dokument koji je Savet bezbednosti UN usvojio na temu rata u Gazi je američka rezolucija 2735, u kojoj je američki predsednik Džozef Bajden izneo postepeni plan prekida vatre u enklavi. Ruska misija pri UN je više puta primetila da je Savet bezbednosti bio talac Sjedinjenih Američkih Država, koje blokiraju svaki korak u korist prekida vatre, a američka rezolucija usvojena na istu temu ispostavila se kao „mačka u džaku“.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PA, GDE STE POŠLI... Poljski huligani napali srpsku policiju, ono što se potom desilo - upamtiće dobro (VIDEO)