CNN TVRDI: Netanjahu odugovlači sa rešavanjem situacije na Bliskom istoku zbog izbora u SAD

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 10. 2024. u 22:06

MALO je verovatno da će SAD postići iskorak u rešavanju bliskoistočnog sukoba pre predsedničkih izbora 5. novembra, piše Si-En-En.

ЦНН ТВРДИ: Нетанјаху одуговлачи са решавањем ситуације на Блиском истоку због избора у САД

Foto: Tanjug/AP

Sukob na Bliskom istoku eskalirao je proteklog vikenda kada je Izrael napao iranske vojne objekte u znak odmazde za raketni napad Teherana ranije ovog meseca. Iran je tada naveo niz atentata na visoke zvaničnike Hezbolaha kao razlog za napad.

Si-En-En navodi da, iako situacija nije eskalirala u rat punog obima, "čvor koji predstavlja sukob na Bliskom istoku, ostaje čvrsto stegnut."

Neimenovani zvaničnici koje je intervjuisao Si-En-En rekli su da će se američke, izraelske i katarske diplomate sastati u Dohi radi razgovora o sporazumu o oslobađanju talaca koje je militantna grupa Hamas otela u Gazi i postizanju primirja u palestinskoj enklavi.

Međutim, američki zvaničnici navodno veruju da izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je "intimno upoznat sa predsedničkim izborima u SAD i prati ih, ne želi da donosi bilo kakve ozbiljne odluke po tom pitanju dok ne sazna pobednika u trci za Belu kuću".

Netanjahu takođe ne vidi mnogo podsticaja da okonča svoje druge operacije pre izbora, navodi se u članku, dodajući da nema sumnje da izraelski lider "bivšeg predsednika Donalda Trampa vidi kao bliskog saveznika".

Situacija na Bliskom istoku pitanje je koje interesuje - i deli - američke birače, naročito zato što u SAD živi velika arapska manjina, i to naročito u pojedinim kolebljivim državama.

Republikanski kandidat je ranije tvrdio da ima skoro svakodnevne razgovore sa izraelskim premijerom, opisujući njihov odnos kao "veoma dobar". "Vašington post" je prošle nedelje objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je tokom jednog od tih poziva Tramp rekao Netanjahuu da "radi ono što mora", misleći na izraelske napade na Hamas i Hezbolah.

U međuvremenu, mediji navode i da je predsednik Džozef Bajden uradio sve (istina, bez uspeha) kako bi izvršio pritisak na Izrael da ograniči obim svojih napada na Iran, posebno kada su u pitanju nuklearna postrojenja Teherana.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOKIĆ I REČI KOJE ODZVANJAJU AMERIKOM: Zbog ovoga je najbolji košarkaš današnjice (VIDEO)