DO VAKCINE - KARANTIN: Predsednik EK Šarl Mišel obećao cepivo do kraja godine, zemlje Evrope se sve više izoluju

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

28. 10. 2020. u 22:38

EVROPSKIM građanima umornim i preplašenim od pandemije predsednik Evropske komisije Šarl Mišel poručio je da će "tri ili četiri vakcine" protiv virusa korona biti na raspolaganju u EU već krajem ove godine i početkom sledeće.

ДО ВАКЦИНЕ - КАРАНТИН: Председник ЕК Шарл Мишел обећао цепиво до краја године, земље Европе се све више изолују

Foto AP

Naveo je i da će, s pojavljivanjem vakcina, s obzirom na to da ih ima više, doći do problema u logistici, transportu i kampanji vakcinisanja, pa je pozvao da se koraci preduzimaju unapred. Do tada, zemlje se štite kako znaju i umeju.

KARANTIN - Čak šest nedelja građani Irske iz stana mogu da izađu samo da bi obavili najneophodnije obaveze. Taj model poslužio je i francuskom predsedniku Makronu da saopšti nove mere. "Zaključavanje" na nivou cele države, trebalo bi u Nemačkoj da stupi na snagu 2. novembra, uz privremeno zatvaranje svih "zabavnih" ustanova, od bioskopa i pozorišta do ugostiteljskih objekata. U Škotskoj obnovljeni karantin je proglašen na dve nedelje. U najviše pogođenim regionima Portugalije, iz stana može da se izađe samo zbog odlaska na posao, u školu, kupovinu hrane i lekova. Holandski parlament je izglasao zakon koji omogućuje privremeni karantin.

POLICIJSKI ČAS - Zabranu kretanja noću uvele su mnoge zemlje. U Francuskoj je na snazi policijski čas od 21 sat do 6 ujutro. Česi ne mogu da izađu od 21 do 5. U Španiji, izolacija traje od 23 do 6 sati, izuzev Kanarskih ostrva. U Belgiji, gde je stanje alarmantno, u Valoniji i Briselu, policijski čas važi od 22 do 6, a u Flandriji od ponoći do 5. U dva najveća grčka grada, Atini i Solunu, ljudi su zatvoreni u stanovima od ponoći do pet ujutro.

RAD OD KUĆE - Obavljanje posla na daljinu, kad god je to moguće, postalo je gotovo pravilo u velikom broju zemalja. U Belgiji, video-konferencije su postale norma. U Engleskoj ohrabruju zaposlene i poslodavce da to čine, a u Francuskoj od pre desetak dana insistiraju da to bude bar dva-tri dana nedeljno. U delovima Portugalije, gde je najveća cirkulacija virusa, to je i zakonska obaveza.

OKUPLjANjA - Zabrane masovnih javnih okupljanja i limitiranje privatnih događaja su pravilo. Najviše su na udaru restorani i barovi. U Italiji građani su pozvani da maksimalno izbegavaju gradski prevoz. Barovi i restorani mogu da rade do 18 sati, ali do 24. novembra potpuno su zatvoreni bazeni, pozorišta, bioskopi, sale za vežbanje, dok je ista mera u Belgiji na snazi od 26. oktobra. U Engleskoj, barovi se zatvaraju u 22 sata, venčanjima može da prisustvuje najviše 15 osoba, dok je publika zabranjena na sportskim događajima. U Francuskoj barovi su odavno zatvoreni, a restorani rade skraćeno. Na sportskim manifestacijama može da prisustvuje najviše hiljadu ljudi, a preporučeno je da se privatno ne okuplja više od šestoro. U Porgugaliji može da se okupi najviše 20 ljudi, a točenje alkohola na javnim mestima je zabranjeno. Čak je i Švedska pozvala građane da izbegavaju gradski prevoz.

MASKE - Obaveza nošenja maske odavno je propisana u ogromnom delu EU u zatvorenim prostorima, ali su sve više obavezne čak i na otvorenom, i pored toga što su negde proglašene neustavnom merom, poput Francuske. U ovoj zemlji obavezne su čak i u parkovima. Holandski parlament je zakonom omogućio njihovo nošenje u zatvorenom. U Španiji, svi stariji od 6 godina, moraju da ih nose u gradskom saobraćaju, na javnim mestima i prodavnicama. U Italiji su obavezne na javnim mestima od 18 do 6 sati. U Češkoj, čak i u automibilu, ako se u njemu ne voze članovi iste porodice.

"PROBLEMATIČNE" ŠKOLE

Vlasti mnogih evropskih zemalja drže se naučnih istraživanja u kojima se ističe da su deca slabiji prenosioci virusa, iako ima dosta klastera u obrazovnim inistitucijama. U Italiji, osnovne škole normalno rade, dok tri četvrtine srednjoškolaca i studenata nastavu prate na daljinu. U nekim regionima protestuju, zbog teškoća koje imaju u organizaciji usled loših veza preko interneta. U Nemačkoj, škole su otvorene, kao i u Republici Irskoj. U Severnoj Irskoj, jesenji raspust je produžen za dve nedelje, a u Belgiji do 11. novembra. U Francuskoj se posle dvonedeljnog raspusta od ponedeljka očekuje povratak najmlađih u školske klupe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!