SASTANAK BEZ REZULTATA: Ruski predstavnik nakon susreta kontakt grupe za Donbas

Novosti online

07. 04. 2021. u 22:34

TOKOM dana održan je vanredni sastanak Kontakt grupe za Donbas na inicijativu ukrajinske strane, a prema rečima predstavnika Rusije Borisa Grizlova, razgovori su završeni bez rezultata.

САСТАНАК БЕЗ РЕЗУЛТАТА: Руски представник након сусрета контакт групе за Донбас

FOTO: Depositphotos

On je rekao da je Kijev bez ikakvih argumenata blokirao sve konstruktivne i konkretne predloge predstavnika Donbasa o mehanizmima za verifikaciju kršenja primirja.

Učesnici su imali nadu da će na kraju sastanka biti predloženi neki konkretni koraci u cilju realizacije dodatnih mera. Ipak, četvoročasovni sastanak završen je bez rezultata - rekao je Grizlov.

Predstavnik Rusije je konstatovao i da je Kijev posle osam meseci načinio prvi korak u pravcu poštovanja režima prekida vatre.

- Ukrajina je javno saopštila da je privržena merama prekida vatre bez ikakvih interpretacija. Pozdravljamo to što je izjava Ukrajine u skladu sa dopunskim merama i iz nje se jasno vidi da se vatra može uzvratiti samo po naredbi rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine i oružanih snaga Donbasa. Pri tome, sprečavanje i verifikacija mogućih kršenja treba da se odvijaju kroz saradnju Donbasa i Ukrajine - rekao je ruski predstavnik u Kontakt grupi.

Izrazio je nadu da će ukrajinski vojnici ispunjavati naređenja u skladu sa pomenutom izjavom.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Ukrajinske vlasti ranije su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnja pitanja zemlje.

U januaru 2015. godine, Vrhovna rada usvojila je saopštenje u kome se Rusija naziva „zemljom-agresorom“. Moskva je više puta saopštavala da ne učestvuje u sukobu u Ukrajini i da je zainteresovana za to da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (1)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak