NOVE PROVOKACIJE IZ BELE KUĆE: "Bajden je upozoravao Putina na nove sankcije"

Novosti onlajn

15. 04. 2021. u 18:10

PREDSEDNIK SAD Džo Bajden je tokom poslednjeg telefonskog razgovora upozorio ruskog predsednika Vladimira Putina na uvođenje sankcija zbog sajber-napada i mešanja u izbore, saopštio je visoki zvaničnik američke administracije na brifingu.

НОВЕ ПРОВОКАЦИЈЕ ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ: Бајден је упозоравао Путина на нове санкције

Foto Tanjug/AP

- Ranije ove sedmice predsednik Bajden je ponovo razgovarao sa predsednikom Putinom i rekao mu je da će SAD ove sedmice odgovoriti na sajber-napad na 'SolarWind' i mešanje u izbore 2020. godine. To smo i uradili danas - rekao je predstavnik američke administracije.

On je dodao da SAD nameravaju da i dalje uvode „ekonomski značajne“ sankcije protiv Rusije u slučaju eskalacije njene aktivnosti koja šteti SAD.

- Te sankcije su jasan signal ruskoj vladi da nećemo tolerisati njihovo destabilizirajuće ponašanje koje nanosi štetu SAD, njihovim partnerima i saveznicima, i da ćemo odgovarati ekonomski značajnim merama u slučaju eskalacije tih akcija - istakao je on.

Takođe je dodao da SAD smatraju da je važan mogući sastanak predsednika Bajdena sa ruskim kolegom.

- Smatramo da će sastanak lidera narednih meseci i razgovor o čitavom spektru bilateralnih odnosa biti od izuzetnog značaja - rekao je predstavnik administracije SAD, istakavši da će to omogućiti da se „krene dalje“ u odnosima i da se „zaustavi eskalacija“.

Istovremeno je naglasio da SAD ne žele dalje pogoršanje odnosa sa Rusijom i smatraju da to mogu i da bi trebalo da izbegnu.

- Govorili smo da želimo stabilne i predvidljive odnose sa Rusijom. Ne želimo i ne čekamo da odnosi odu nizbrdo, ali mi ćemo štititi naše nacionalne interese i kažnjavaćemo vladu Rusije za postupke koji štete našem suverenitetu - poručio je on.

Američki zvaničnik je istakao i da SAD zadržavaju pravo da odgovore na moguću reakciju Rusije na američke sankcije koje su danas uvedene, ali se nadaju deeskalaciji situacije.

Putin i Bajden su u utorak održali drugi telefonski razgovor od inauguracije američkog predsednika. Kako je saopštio Kremlj, predsednici su detaljno razgovarali o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja. Bela kuća je navela da je Bajden predložio Putinu da u narednim mesecima održe lični sastanak „u trećoj zemlji“.

Danas su Sjedinjene Američke Države objavile da uvode sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija, kao i da proteruju deset ruskih diplomata.  Nakon toga je ambasador SAD u Rusiji pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!