OVAKO SE ISPRAVNO SPREMA TURŠIJA: Da li ste znali za ovaj recept koji je star hiljadama godina
KISELjENjE je jedan od najstarijih načina za čuvanje hrane, a sam proces zabeležen je prvi put u Indiji pre 4000-5000 godina.
Tradicionalni istočnjački način za pripremu turšije uključuje sastojke kao što su so, ulje, čili u prahu i začini.
Postoje i drevni zapisi o tome koliko je ona korisna u ishrani.
Sada je pravo vreme da je napravite, a povrće ili voće možete da izaberete po ukusu.
Uglavnom se koriste karfiol, paprika, šargarepa…, ali sve je stvar ukusa. Možete da je koristite za meze jer odlično otvara apetit, ali i kao salatu ili prilog uz meso.
Sastojci:
2 kg karfiola
2 kg šargarepa
2 kg kornišona
2 kg zelenog paradajza
2-3 ljute papričice
1 veza peršuna
1 veza celera
biber u zrnu
Još:
10 l vode
500 g soli
250 g šećera
200 ml esencije
10 g vinobrana
10 g konzervansa
Priprema:
Povrće dobro operite i isecite po želji.
Krastavac (kornišone) ostavite u komadu.
U sterilisanu teglu poređajte karfiol, papriku, šargarepu, krastavac, paradajz, list peršuna i celera. Ređajte tako dok ne napunite tegle. Pospite biberom u zrnu.
Preko stavite belu plastičnu pahulju (takvog je izgleda, a ona štiti da povrće ne ispliva iz tečnosti).
U šerpu sipajte vodu, pa dodajte so, šećer, esenciju, konzervans i vinobran.
Sve promešajte, pa ostavite par sati da se sastojci lepo sjedine. Sipajte tako da tečnost lepo pokrije povrće.
Ostavite da stoji 20-30 dana.
BONUS VIDEO: NOĆNI BAZAR NA MALOJ PIJACI - U Zrenjaninu se okupio velikih broj malih proizvođača
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
HILjADARKA ZA TEGLU AJVARA: Zimnica i dalje veliki udar na kućne budžete Kraljevčana
14. 09. 2023. u 11:08
ZIMNICA SA NAJVIŠE BAKTERIJA: Svi je jedemo, a o ovome ne vodimo računa
03. 09. 2023. u 07:36
NOVE SVETSKE SILE UKLjUČILE SE U SUKOB U UKRAJINI: "Dve na strani Putina, dve žestoko protiv Rusa"
SUMNjE u podršku SAD Ukrajini u slučaju pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima mučile su sve one kojima je cilj da se Kijev obrani od ruske agresije. Tramp je pobedio i tek treba videti u kom će smeru krenuti njegova politika, ali sva ta dešavanja zasenila su drugi važan odnos u tom, ionako komplikovanom, odnosu.
22. 11. 2024. u 09:14
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
SKANDAL TOKOM POSETE Snimak Makrona: "Oni su totalni kreteni", rekao posle povika da je "Francuska odgovorna za krvoproliće"
"ONI si potpuni kreteni", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron o prelaznom telu i dodao da "nikada nisu smeli da ga smene".
22. 11. 2024. u 13:07 >> 13:17
Komentari (0)