OVAKO SE ISPRAVNO SPREMA TURŠIJA: Da li ste znali za ovaj recept koji je star hiljadama godina

Новости Онлајн

26. 09. 2023. u 11:58

KISELjENjE je jedan od najstarijih načina za čuvanje hrane, a sam proces zabeležen je prvi put u Indiji pre 4000-5000 godina.

ОВАКО СЕ ИСПРАВНО СПРЕМА ТУРШИЈА: Да ли сте знали за овај рецепт који је стар хиљадама година

Foto N. Živadinović

Tradicionalni istočnjački način za pripremu turšije uključuje sastojke kao što su so, ulje, čili u prahu i začini.

Postoje i drevni zapisi o tome koliko je ona korisna u ishrani.

Sada je pravo vreme da je napravite, a povrće ili voće možete da izaberete po ukusu.

Uglavnom se koriste karfiol, paprika, šargarepa…, ali sve je stvar ukusa. Možete da je koristite za meze jer odlično otvara apetit, ali i kao salatu ili prilog uz meso.

Sastojci: 

2 kg karfiola

2 kg paprika
2 kg šargarepa
2 kg kornišona
2 kg zelenog paradajza
2-3 ljute papričice
1 veza peršuna
1 veza celera
biber u zrnu

Još:

10 l vode
500 g soli
250 g šećera
200 ml esencije
10 g vinobrana
10 g konzervansa

Priprema:

Povrće dobro operite i isecite po želji.

Krastavac (kornišone) ostavite u komadu.

U sterilisanu teglu poređajte karfiol, papriku, šargarepu, krastavac, paradajz, list peršuna i celera. Ređajte tako dok ne napunite tegle. Pospite biberom u zrnu.

Preko stavite belu plastičnu pahulju (takvog je izgleda, a ona štiti da povrće ne ispliva iz tečnosti).

U šerpu sipajte vodu, pa dodajte so, šećer, esenciju, konzervans i vinobran.

Sve promešajte, pa ostavite par sati da se sastojci lepo sjedine. Sipajte tako da tečnost lepo pokrije povrće.

Ostavite da stoji 20-30 dana.

BONUS VIDEO: NOĆNI BAZAR NA MALOJ PIJACI - U Zrenjaninu se okupio velikih broj malih proizvođača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub