STARI TRADICIONALNI RECEPT - LJUBOMORNO ČUVAN GODINAMA: Pita gologlavka, pravo iz Vranja

Novosti online

11. 03. 2024. u 07:00

FENOMENALNA pita sa sirom iz Južne Srbije.

СТАРИ ТРАДИЦИОНАЛНИ РЕЦЕПТ - ЉУБОМОРНО ЧУВАН ГОДИНАМА: Пита гологлавка, право из Врања

Foto Shutterstock

Sastojci:

* 500 g brašna
* 500 g sira
* 200 ml mlake vode
* mast 
* kašičica soli 
* 1/3 kocke kvasca
* 4 jajeta 
 

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni.

U jednu posudu sipajte brašno pa namrvite kvasac, sipajte mlaku vodu i so. Od sastojaka zamesite testo pa ga podelite na 6 jufki i premažite mašću.

Poređajte jednu na drugu pa napravite od toga jednu veliku koru, veću od pleha. Zasebno umutite jaja sa sirom pa dodajte prašak za pecivo. Sipajte nadev preko kore pa višak testa prekrijte preko fila, ali da sredina ostane nepokrivena. 

Pecite pitu 30-40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Foto Shutterstock

Pred kraj pečenja stavite da provri kašika masti sa pola šoljice vode pa prelijte pečenu gologlavku sa tim i prekrijte krpom.

Ostavite da malo omekša, secite i služite.

Prijatno!

(Trpeza)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

ODRŽIVA ARHITEKTURA: Važnost energetske efikasnosti