MANČMELOU PO BAKINOM RECEPTU: Poslastica koju svi volimo

Novosti online

18. 04. 2024. u 11:40

Moguće je da napravite domaći mančmelou kome niko neće odoleti.

МАНЧМЕЛОУ ПО БАКИНОМ РЕЦЕПТУ: Посластица коју сви волимо

Foto: Shutterstock

Sastojci

  • Za biskvite:
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 kašičica kakaoa
  • 1 mali prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • ¼ kašičice sode bikarbone
  • ¼ kašičice cimeta
  • 1 jaje
  • 100 g putera
  • Za penu od belanaca:
  • 60 ml vode
  • 1 kašika meda (livada)
  • 160 g šećera                                                                                                                      1 burbon vanilin šećer
  • 10 g želatina u prahu + 2 kašike vode
  • 2 belanca mali
  • 1 prstohvat soli
  • Za čokoladnu glazuru:

    200 g crne čokolade

    4 kašike ulja                                                                                                                                                                                                                                                           

    Priprema:

  • Od sastojaka za biskvit umesite testo, formirajte ga u lopticu, umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru najmanje 1 sat, najbolje preko noći. Dva lista obložite papirom za pečenje. Radnu površinu lagano pospite brašnom i ohlađeno testo razvaljajte veoma tanko (testo će narasti tokom pečenja). Malim okruglim kalupom isecite testo na krugove prečnika oko 4 cm i stavite ih na pleh. Pecite 8-10 minuta na 190 °C. Pečene kekse ohladite. Dok se biskviti hlade, pripremite mus.    

Pomešajte želatin sa 2 kašike vode i ostavite da nabubri (oko 10 minuta). U šerpi zagrejte 60 ml vode, dodajte med, vaniliju i 80 g šećera. Kuvajte na jakoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjite vatru i nastavite da kuvate još kratko dok se na površini ne stvore mehurići. Kada dobijete sirup, sklonite ga sa ringle i umešajte pripremljeni želatin. Dok se sirup kuva, posolite belanac i umutite ga u mek sneg, a postepeno dodajte preostali šećer (80 g) i nastavite da miksate. U belanca, uz neprekidno mešanje, polako u tankom mlazu dodajte pripremljen sirup i mešajte dok se sve ne sjedini u čvrstu penu. Napunite kesu za pecivo smesom od belanaca i iscedite malo smese na sredinu svakog kolačića. Ostavite punjene kolačiće da se osuše na sobnoj temperaturi sat-dva.

Za glazuru čokoladu isecite na manje komade, istopite na pari ili u mikrotalasnoj, pa dodajte ulje i dobro promešajte. Umačite jedan po jedan kolačić u čokoladu i ostavite na rešetku da se ocedi, a zatim prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite na hladnijem mestu da se čokolada stegne. Poslužite ohlađene kolačiće i uživajte!

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kulinarski spektakl ukusa i inovacija u Beogradu