DOMAĆE SLATKO OD SMOKAVA: Po receptu naših baka
Smokve imaju mnoga lekovita svojstva i zato iskoristite sezonu ovog voća da ga konzumirate u svežem stanju, ali i da pripremite ovo ukusno slatko.
Blagotvorno dejstvo smokvi počinje od lečenja akni i bubuljica do prevencija različitih bolesti. Smokve su bogate beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, gvožđem.
Sastojci:
- 1 kg smokvi
- 1 kg šećera
- 2 dl vode
- 1 limun
- po želji vanilin šećer
Priprema:
Ovo je osnovna srazmera, ukoliko radite sa većom količinom voća, 2, 3 ili 4 kg, koristite što veću šerpu da vam se smokve ne bi raspale. U većoj šerpi ćete brže i lakše skuvati slatko. Uzmite dublju šerpu i u nju stvaite šećer i 2 dcl vode.
Postavite je na ringlu da se rastopi i prokuva.
Svaku smokvu probušite čačkalicom kako ne bi došlo do pucanja prilikom kuvanja.
Stavite smokve u šećer i vodu.
Dodajte sok od pola limuna, a ostatak iseckajte i stavite da se skuva sa smokvama.
Kuvajte sat vremena.
Tokom kuvanja kašikom skidajte penu.
Prilikom kuvanja pomerajte šerpu kako biste ih „promešali“. Ukoliko budete koristili kašiku ili varjaču, one će se raspasti.
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
DžEM OD KAJSIJA SA LjUTIM PAPRIKAMA: Nova kombinacija slatko ljutog ukusa
29. 06. 2024. u 13:00
BRZI UŠTIPCI SA PRAŠKOM ZA PECIVO: Jedite ih uz sir, kajmak ili domaći džem
10. 06. 2024. u 12:23
NOVE SVETSKE SILE UKLjUČILE SE U SUKOB U UKRAJINI: "Dve na strani Putina, dve žestoko protiv Rusa"
SUMNjE u podršku SAD Ukrajini u slučaju pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima mučile su sve one kojima je cilj da se Kijev obrani od ruske agresije. Tramp je pobedio i tek treba videti u kom će smeru krenuti njegova politika, ali sva ta dešavanja zasenila su drugi važan odnos u tom, ionako komplikovanom, odnosu.
22. 11. 2024. u 09:14
RUSIJA POSTALA GLAVNI "IGRAČ" U EVROPI: Ovo se desilo prvi put od proleća 2022. godine
RUSIJA je u septembru prvi put od proleća 2022. postala glavni snabdevač gasom Evropske unije, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na podatke Evrostata.
21. 11. 2024. u 11:32
SKANDAL TOKOM POSETE Snimak Makrona: "Oni su totalni kreteni", rekao posle povika da je "Francuska odgovorna za krvoproliće"
"ONI si potpuni kreteni", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron o prelaznom telu i dodao da "nikada nisu smeli da ga smene".
22. 11. 2024. u 13:07 >> 13:17
Komentari (0)