ORIGINALNI RECEPT ZA TAIN: Srpski vojnički hleb, dugotrajan je, ne kvari se brzo, a mekan kao duša

Jovana Vasić

11. 02. 2025. u 07:00

Tain se pravi od mešavine ražanog i belog brašna u odnosu 70 prema 30 odsto. .

ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТ ЗА ТАИН: Српски војнички хлеб, дуготрајан је, не квари се брзо, а мекан као душа

Foto: Shutterstock

Svakom srpskom vojniku dnevno je sledovala jedna vekna taina, teška 800 grama. Hleb je bio dugotrajan, nije se kvario i srpski vojnik je uz njega najčešće jeo sir i druge mlečne prerađevine, povrće, suvo voće. Tain je vekna hleba koja je srpskom vojniku pomogla da bude spreman za velike bitke i izazove u oslobodilačkim ratovima početkom prošlog veka.

Sastojci:

  • 3 čaše brašna (70% ražanog, 30% belog)
  • 2 kafene kašičice sitne soli
  • četvrtina kafene kašičice suvog kvasca
  • jedna i po čaša vode

Priprema:

Pomešajte brašno, so i kvasac, pa dodajte vodu do klasične gustine za hleb. Smesa mora da stoji 12 sati.

Nakon toga, ponovo premesite testo i ostavite ga da stoji još 10 do 12 sati (ili duže), sve dok se na površini testa ne pojave mehurići vazduha.

Na površini posutoj brašnom, testo najpre preklopite kao pismo, zatim ga prevrnite i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite da odstoji još dva sata.

Posuda u kojoj pečete tain mora biti poklopljena i prethodno zagrejana.

Pecite do pola sata na 250 stepeni, poklopljeno.

Nakon toga skinite poklopac i pecite još dvadesetak minuta.

Tain je gotov kada se na njemu uhvati tamna kora. Ako se tokom hlađenja čuje pucketanje korice, to je znak da je tain ispao kako treba.

(Still)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČEKA NAS SPEKTAKL U FINALU LIGE EVROPE! Mančester junajted i Totenhem opravdali uloge favorita u polufinalu i obezbedili meč za trofej