KOLAČI SA NAJSLAĐIM IMENOM NA SVETU: Medenjaci, baš kao što su ga pravile i naše bake

Bojana Jovanović

22. 04. 2025. u 16:00

Tradicionalni kolačići koje svi vole, a imaju i debelog razgloga za to.

КОЛАЧИ СА НАЈСЛАЂИМ ИМЕНОМ НА СВЕТУ: Медењаци, баш као што су га правиле и наше баке

Foto Shutterstock

Potrebno je:

za testo:

- 4 jajeta

- 250 g šećera

- 6 kašika meda

- 600 g brašna

- 2 kašičice sode

- kašicica cimeta

Za glazuru:

- belance

- 150 g prah šećera

- kašika soka od limuna

- 2 kašike vode

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom, medom i cimetom, pa zamesite testo dodajući sodu i brašno. Ostavite da odstoji u frižideru dva sata. Navlažite ruke, pa vadite komadiće testa i formirajte ih u kuglice veličine veće masline. Ređajte ih u podmazan pleh, malo razmaknute jedne od drugih, jer će narasti prilikom pečenja. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 12-15 minuta, odnosno dok ne porumene. Medenjaci će biti veoma mekani, ali tako bi i trebalo da bude, jer će se malo stvrdnuti kada se ohlade. Glazuru pripremite na sledeći način: umutite belance sa prah šećerom, dodajte limunov sok i vodu, mešajte mikserom sve dok smesa ne postane potpuno homogena. Umačite medenjake u glazuru, pa ih ostavite da se osuše. Možete ih osušiti i u rerni – jedan sat, na temperaturi od 80-100 stepeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Stres u glavi - nadutost u stomaku: Veza koju ne treba zanemariti