KOLAČI SA NAJSLAĐIM IMENOM NA SVETU: Medenjaci, baš kao što su ga pravile i naše bake

Bojana Jovanović

22. 04. 2025. u 16:00

Tradicionalni kolačići koje svi vole, a imaju i debelog razgloga za to.

КОЛАЧИ СА НАЈСЛАЂИМ ИМЕНОМ НА СВЕТУ: Медењаци, баш као што су га правиле и наше баке

Foto Shutterstock

Potrebno je:

za testo:

- 4 jajeta

- 250 g šećera

- 6 kašika meda

- 600 g brašna

- 2 kašičice sode

- kašicica cimeta

Za glazuru:

- belance

- 150 g prah šećera

- kašika soka od limuna

- 2 kašike vode

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom, medom i cimetom, pa zamesite testo dodajući sodu i brašno. Ostavite da odstoji u frižideru dva sata. Navlažite ruke, pa vadite komadiće testa i formirajte ih u kuglice veličine veće masline. Ređajte ih u podmazan pleh, malo razmaknute jedne od drugih, jer će narasti prilikom pečenja. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 12-15 minuta, odnosno dok ne porumene. Medenjaci će biti veoma mekani, ali tako bi i trebalo da bude, jer će se malo stvrdnuti kada se ohlade. Glazuru pripremite na sledeći način: umutite belance sa prah šećerom, dodajte limunov sok i vodu, mešajte mikserom sve dok smesa ne postane potpuno homogena. Umačite medenjake u glazuru, pa ih ostavite da se osuše. Možete ih osušiti i u rerni – jedan sat, na temperaturi od 80-100 stepeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub