NEZVANIČNI KULINARSKI BREND VRANJA: Pita samsa sa belim lukom

Jelena Stojković

16. 02. 2023. u 10:35

TAKOZVANA prazna pita, čija se tajna krije u jedinstvenom prelivu, sprema se od tri sastojka i nezvanični je kulinasrki brend Vranja.

НЕЗВАНИЧНИ КУЛИНАРСКИ БРЕНД  ВРАЊА: Пита самса са белим луком

Foto: J.S.

Nekada su se kao i za sve pite razvijale kore, ali zbog načina života danas je samsa dobila svoj "instant" oblik i najčešće se sprema sa "gotovim" korama.

Foto: J.S.

Pored kora još  tri  obavezna sastojka su jaja, kiselo mleko (ili pavlaka)  i beli luk.

Iako se ova pita spremala od praznih kora, sa prelivom od belog lika ipak kroz vreme ona je obogaćena sa još par sastojaka, ami sa vama delimo najčešći recept domaćica iz Vranja.

Tri jaja umutiti sa čašom jogurta i šoljicom ulja. Izdvojiti 3 kore iz pakovanja. Svaku koru mazati smesom, a na treću izmrviti sir preko premaza.

Uviti u rolat i iseći na parčiće pre pečenja. Nakon što se kore uviju, gotovu pitu ostaviti na soboj temperaturi dvadesetak minuta.

Zatim je staviti u vruću pećnicu i peći dok ne porumeni. Izvući iz rerne i  premazati je pomešanim kiselim mlekom i belim lukom. Nakon toga vratiti u rernu i peći još desetak minuta.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO SE DESILO PRVI PUT U ISTORIJI: Srpski košarkaši u Partizanu bez poena u večitom derbiju