DOMAĆI KROASANI: Vazdušasti i mekani kao iz pekare, pravi su izbor za vikend doručak (VIDEO)

Novosti online

11. 11. 2023. u 07:30

DONOSIMO vam recept za najvazdušastije kroasane koje možete puniti po vašoj želji.

ДОМАЋИ КРОАСАНИ: Ваздушасти и мекани као из пекаре, прави су избор за викенд доручак (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub/ Domaći Recepti

Mekani su i veoma ukusni, te se mogu naći na trpezi u svakoj prilici.

Sastojci:

600 ml vode

1 kašika šećera
40 g svežeg ili 10 g suvog kvasca
50 ml ulja
1-2 kašike soli
375 g margarina
1 kg mekog brašna
1 jaje za premazivanje

Foto: Printskrin Jutjub/ Domaći Recepti

Priprema:

Prvo staviti margarin ili maslac u zamrzivač da se stvrdnu. Nije potrebno da to radite mnogo ranije. U posudu za mešenje sipati toplu vodu. Dodati šećer, kvasac i jednu kašiku brašna i sve žicom promešati. Dodati brašna odokativno, pa opet izmešati varjačom ili rukom. Zatim dodati so, pola mere ulja i još brašna.

So odredite sami, zavisno da li pravite slatke ili slane kroasane. Jedna kašika je dovoljna za slatke, neće testo biti slano, ali se mora dodati kako ne bi bilo bljutavo i bezukusno. Za slane povećajte količinu.

Foto: Printskrin Jutjub/ Domaći Recepti

Opet sve mešati varjačom ili rukom i postepeno dodavati brašno sve dok testo ne postane tvrđe, a zatim ga mesiti. Nakon što je testo umešeno, stavi na radnu površinu i preliti ostatkom ulja. Zatim mesiti sve dok se ulje potpuno ne ugradi u testo. Posuti brašno po stolu, pa testo podeliti na 16 delova. Svaki deo oblikovati u lopticu, a zatim prekriti krpom i ostaviti 30 minuta da odstoji.

Posle 30 minuta svaku lopticu uz pomoć oklagije i malo brašna razvući na prečnik otprilike 20cm. Odabrati dva najveća komada testa i te krugove odvojiti. Ne morate mnogo da vodite računa da je svaki krug precizan jer ćete ga posle rukom oblikovati.

Foto: Printskrin Jutjub/ Domaći Recepti

Prvo staviti jedan od većih krugova dole, pa narendati margarin. Staviti preko drugi krug testa i njega rukom razvući po rubovima testa ispod. Rukom pritisnuti odozgo kako bi se lepo zalepilo.

Postupak ponavljati sve do poslednjeg dela testa. Odozgo staviti ono drugo veće testo koje je prethodno odvojeno, te opet sve utisnuti rukom.

Foto: Printskrin Jutjub/ Domaći Recepti

Posuti brašnom ispod i oko naslaganog testa i polako oklagijom razvući prvo stiskajući sredinu pa ostale delove. Pred kraj, okrenui testo, još dodatno razvući i iseći na više delova. Puniti po želji.

Uviti kroasane i poslagati u obložen pleh, a zatim prekriti krpom i ostaviti da odstoje 30 minuta. Kroasane premazati umućenim jajetom i peći na 200 stepeni oko 20 minuta.

Prijatno!

(Stil)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao