ŠAPICE - STARINSKI KOLAČIĆI OD ORAHA I MASTI: Mekani kao duša, a što duže stoje, to su lepši

Novosti online

07. 11. 2023. u 09:02

ŠAPICE - za mnoge kolač koji predstavlja miris i ukus detinjstva.

ШАПИЦЕ - СТАРИНСКИ КОЛАЧИЋИ ОД ОРАХА И МАСТИ: Мекани као душа, а што дуже стоје, то су лепши

Foto: Printskrin Jutjub/Silvana's Kitchen

Ovo su starinski kolači, koji mogu dugo da stoje. Nekada su se obavezno pripremali za svadbe i novogodišnje-božićne praznike.

Šapice se prave sa mašću, jer im to daje onaj poznati osećaj „topljenja“ u ustima. Naravno, mogu se praviti i sa margarinom ili puterom. Peku se posebnim limenim modlicama raznih oblika, koje se prodaju u limarskim radnjama ili na pijaci.

Sastojci:

250 g svinjske masti

250 g šećera
3 jajeta
250 g mlevenih oraha
500 g brašna tip 400
šećer u prahu za posipanje

Foto: Printskrin Jutjub/ Jelajelena Petrovic

Priprema:

Umutite mast, šećer i jaja. Sad dodajte brašno i orahe, pa dobro izradite testo. Kalupe podmažite mašću i pospite brašnom, pa ih punite testom, ne sasvim do vrha, jer će šapice tokom pečenja narasti. Treba dobro utisnuti testo, da bi odlivak bio što bolji. Ređajte šapice u pleh i pecite na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta. Pečene šapice izvadite iz kalupa, uvaljajte u šećer u prahu, zamirisan vanilom.

(Sećanja.com)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove