PORTOKALOPITA: Tradicionalna grčka pita od pomorandže

Novosti online

13. 03. 2024. u 19:00

Pita od pomorandže ili Portokalopita je poslastica koju često možete pronaći u grčkim poslastičarnicama. Priprema je veoma jednostavna i brza, a pita se verujte topi u ustima.

ПОРТОКАЛОПИТА: Традиционална грчка пита од поморанџе

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500gr. kore za pitu
  • 5 jaja
  • 200g. šećera
  • 2 vanil šećera
  • 2 veće pomorandže ili 3 srednje veličine
  • kora i sok od pomorandži
  • 1 prašak za pecivo
  • 400g. kiselog mleka ili gušći jogurt 200ml.
  • ulje

PRELIV:

200g. šećera 250ml. soka od isceđenih pomorandži
200ml. vode
1 štapić cimeta

Pustite da preliv samo proključa.

Priprema:

Iscepkajte kore za pitu na sitne delove i ostavite ih da se suše. Zatim pomešajte jaja i šećer, mešajte ih mikserom i nakon što dobijete lepu penastu mešavinu dodajte sok od pomorandže i rendanu koru, ulje, jogurt,vanil šećer. Nastavite da mešate mikserom sve dok smesa ne bude ujednačena, a potom dodajte prašak za pecivo.Sipajte ovaj fil u doboku činiju, a potom postepeno dodajte šakama cepanu koru za pitu i dobro promešajte.Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 min. Ohlađenu izrezati na parčiće i preliti hladnim prelivom. Preko možete dodati šlag krem ili pri služenju jednu kuglu sladoleda. Prijatno!

BONUS VIDEO -  DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

(Still)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

NE POSEĆUJE RODNI KOSMET: Video sam ono čega sam se bojao