NAJFINIJE VAZDUŠASTO PECIVO: Tradicionalni jevrejski hleb sa maslinovim uljem i medom

Novosti online

16. 06. 2024. u 07:00

Jevrejski hleb ćete praviti često, jer je poput najfinijeg laganog peciva.

НАЈФИНИЈЕ ВАЗДУШАСТО ПЕЦИВО: Традиционални јеврејски хлеб са маслиновим уљем и медом

Foto Shutterstock

Posipa se susamom i plete u pletenicu. Neobičan je po tome što se u smesu dodaje malo meda.

Sastojci:

60 ml + 2 kašike tople vode

1 pakovanje aktivnog suvog kvasca
2 kašike meda
440 g brašna za hleb
1 kašičica soli
6 kašika maslinovog ulja
5 velikih žumanaca sobne temperature
1 jaje + 1 kašika vode
2 kašike susama ili maka

Recept za tradicionalni jevrejski hleb sa maslinovim uljem i medom:

U velikoj merici pomešajte toplu vodu, maslinovo ulje, kvasac i med. Pustite da kvasac naraste, 5 minuta. Mikserom pomešajte brašno, so i žumanca. Dok mikser radi na maloj brzini polako sipajte mešavinu kvasca. Povećajte brzinu miksera na srednju i mešajte dok se testo ne povuče se sa ivica posude, oko 2-4 minuta. Ako vam se testo čini previše vlažnim, dodajte 1-2 kašike brašna.

Izvucite ga na čistu radnu površinu i oblikujte loptu. Stavite u istu posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 1 – 1 ½ sat. Obložite pleh papirom za pečenje. Testo izlijte na lagano pobrašnjenu površinu. Koristeći oštar nož, isecite ga na 3 jednaka dela. Uvaljajte svaki komad u jufku. Ako testo počne da se skuplja dok valjate, pokrijte ga plastičnom folijom i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim nastavite da valjate jufke.

Formirajte veknu od tri jufke tako što ćete da ispletete pletenicu. Stisnite tri pramena na kraju i nežno ih uvucite da biste napravili okruglu ivicu. Podvucite i vrh. Stavite je na pripremljen pleh, pokrijte čistom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i stavite pleh na rernu. Premažite celu površinu vekne sa jajima i obilno pospite susamom.

Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite oblikovanu veknu dok se ne udvostruči, oko 30 minuta, rotirajući tepsiju na pola pečenja. Potpuno ohladite na plehu pre serviranja. Uživajte!

(Stvar ukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREKO NOČI SAM OSTAO BEZ SVEGA: Ispovest Saše Popovića o teškom periodu života