EPIROT PITA SA MESOM: Ovako je prave Grci, a super je za doručak

Novosti online

06. 09. 2024. u 07:00

Nešto tako sočno niste odavno jeli.

ЕПИРОТ ПИТА СА МЕСОМ: Овако је праве Грци, а супер је за доручак

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg junećeg mesa
  • 2 šolje pirinča
  • 250 g jogurta
  • 1 srednja glavica crnog luka

 za testo:

  • 4 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 šolje putera (oko 300 g)
  • 1 kašičica soli
  • malo celera

Priprema:

Staviti junetinu u lonac sa solju i celerom i kuvati dok ne omekša. Posebno obariti pirinač u slanoj vodi. Procediti ga. Dok se meso kuva pripremiti testo. Pomešati brašno, prašak za pecivo, so i puter i dodati vode koliko je potrebno da se dobije glatko testo. Podeliti ga na dva dela, tako da jedan bude veći i ostaviti ga da odstoji.

Kuvano meso iseći na kockice. Iseckati luk i izdinstati sa mesom na puteru. Dodati pirinač. Nakon toga, skloniti sa vatre, dodati jogurt i lagano promešati.

Veći deo testa razvući i staviti u namašćen pleh, tako da krajevi prelaze preko ivica pleha. Zatim sipati fil od mesa i pirinča i preklopiti manjom korom. Namastiti i preko nje preklopiti višak donje kore. Pitu peći u zagrejanoj rerni, na umerenoj temperaturi oko 1 sat.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ONA JE SESTRA BORE ČORBE: Reč je o našoj poznatoj pevačici koja je bila sa njim u najtežim trenucima (FOTO)