RECEPT ZA DOMAĆI HLEB: Savršen spoj ukusa i tradicije
Hleb je osnovna namirnica koja se nalazi na stolu gotovo svake porodice. Njegova priprema može delovati zastrašujuće, ali uz pravi recept i malo strpljenja, svako može postati majstor u pravljenju domaćeg hleba. U ovom receptu, otkrićete kako da pripremite mekani i mirisni hleb, koji će vas oduševiti svojom teksturom i ukusom.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500 g brašna (tip 500)
- 300 ml vode
- 1 kesica suvog kvasca (7 g)
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 2 kašike maslinovog ulja (ili drugog ulja po izboru)
Priprema:
U manju posudu sipajte toplo mleko (ne vruće), dodajte šećer i suvi kvasac. Promešajte i ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne zapeni. U veću posudu stavite brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte zapenjeni kvasac i maslinovo ulje. Postepeno dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
Na pobrašnjenoj površini mesite testo oko 10 minuta, dok ne postane elastično i glatko.
Stavite testo u blago nauljenu posudu, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1-2 sata, ili dok se ne udvostruči. Kada je testo naraslo, premesite ga i oblikujte u željeni oblik (okrugli ili duguljasti).
Stavite oblikovano testo na pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte krpom i ostavite još 30 minuta da se diže.
Zagrejte rernu na 220°S. Pre pečenja, možete napraviti nekoliko rezova na vrhu hleba nožem. Pecite hleb 25-30 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju i zvuči šuplje kada kucnete po donjoj strani. Kada je hleb pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se hladi na rešetki. Uživajte u svežem domaćem hlebu!
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

RECEPT ZA PRŽENICE NA MALO DRUGAČIJI NAČIN: Ukusan doručak koji će svi obožavati
14. 09. 2024. u 07:00

PUTIN OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE DETALjE O "OREŠNIKU" Bojeva glava izdržava temperaturu kao na Suncu
RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je da bojeve glave hipersoničnog sistema "orešnik" mogu da izdrže ekstremne temperature, uporedive sa temperaturom na površini Sunca.
21. 02. 2025. u 14:16

NOVINARIMA REKLA SAMO OVU REČENICU: Bivša gradonačelnica Niša sa lisicama na rukama sprovedena u zgradu UKP-a u Nišu (FOTO/VIDEO)
BIVŠA gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, koja je danas privedena u velikoj akciji policije protiv korupcije, sa lisicama na rukama dovedena je u zgradu Uprave kriminalističke policije u Nišu.
21. 02. 2025. u 13:38

VELjKOVA BIVŠA - POZNATA NOVINARKA: Uzela prezime Ražnatović, on je ostavio nakon dva meseca
VELjKO Ražnatović godinama je u srećnom braku sa nekadašnjom košarkašicom Bogdanom sa kojom je dobio i troje dece, no, s vremena na vreme, pokrene se priča i o njegovim bivšim izabranicama.
21. 02. 2025. u 19:34
Komentari (0)