DA SUTRA BUDU NA TRPEZI: Vasilice sa medom - Slatko pecivo koje se tradicionalno pravi za Mali Božić
Vasilice su slatko pecivo koji se kod nas služi na Mali Božić.

Foto: Shutterstock
Mesi se mekano testo, a kada se vasilice ispeku prelivaju se medom, a mi predlažemo da pospete i šećerom. Vasilice mogu biti i slane i slatke, a mnoge domaćice ih pripremaju kao i božićnu česnicu prema starom receptu za domaći hleb.
Sastojci:
- 800 g brašna
- 200 g masti
- 1 kocka kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 300 ml vode
- 2 kašičice meda
Priprema:
U mlaku vodu dodajte izmrvljeni kvasac i šećer i promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi sjedinite brašno, so i mast, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite glatko testo. Podelite testo na 8-10 jednakih delova i oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji još 20 minuta.
Uzmite jednu lopticu testa i tanko razvucite, pa isecite trake. Ostale loptice malo spljoštite rukama, kako biste dobili oblike lepinja, pa stavite traku od testa preko. Tepsiju premažite uljem i pospite brašnom, pa ređajte vasilice. Pokrijte i ostavite da narastu još 10 minuta.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20 minuta. Poslužite vasilice prelivene medom.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

POGAČICE SA ČVARCIMA: Nećete moći da im odolite, a prave se nikad lakše
23. 12. 2024. u 07:00Novosti online

DOMAĆE KIFLICE SA VIRŠLAMA: Doručak gotov za čas, a kiflice nikad mekanije
22. 12. 2024. u 07:00Novosti online

RECEPT ZA DOMAĆE LEPINjE SA SUSAMOM: Napravite ih sami po ovom receptu
14. 12. 2024. u 07:00

RULjA IZVUKLA BRITANCA IZ STANICE I ZAPALILA GA: Policija nije reagovala iz straha za sopstvenu bezbednost
BRITANSKI državljanin preminuo je od posledica teških opekotina nakon što ga je, prema navodima lokalnih medija, grupa ljudi izvukla iz policijske stanice i zapalila na ulici, javlja Skaj njuz.
22. 04. 2025. u 12:01

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (0)