VINOGRADARSKA POGAČA: Simbol trpeze za Svetog Trifuna, oduševiće sve ukućane

Jovana Vasić

14. 02. 2025. u 07:00

Vinogradarska pogača je simbol trpeze za Svetog Trifuna, možete jednostavno da je napravite i da uživate u ovom danu!

ВИНОГРАДАРСКА ПОГАЧА: Симбол трпезе за Светог Трифуна, одушевиће све укућане

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 700 g brašna za hleb
  • 200 g krem sira
  • 180 ml jogurta
  • 80 g putera
  • 80 ml ulja
  • 15 g suvog kvasca
  • 180 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje i 1 žumance
  • 2 kašičice soli

Za premazivanje:

  • 1 belance
  • semenke po želji

Priprema:

Kako biste napravili ovu pogaču, prvo zagrejte mleko i ubacite kvasac i šećer, pa ostavite da se kvasac aktivira. U jednu činiju prosejte brašno i so, pa sipajte celo jaje, jedno žumance, jogurt i kvasac, pa zamesite testo. Prebacite ga na radnu površinu i umesite testo, tako da bude mekano. Testo uobičajeno oblikujte u kuglu i vratite u činiju, pa prekrijte najlonskom folijom i ostavite da se diže sat vremena.

Nakon toga premesite testo i podelite na dve veće i jednu manju kuglu. Podmažite okruglu tepsiju za pogače i u centar stavite najmanju kuglu, od nje odvojite deo testa.

Tepsiju, veličine 28 cm podmazati i najmanju kuglu oblikovati i staviti na sredinu tepsije. Jednu veliku kuglu rastanjite u pravougaonik 36 dužine, odsecite višak i taj višak spojite sa testom koje ste odvojili. Od tog viška napravite kuglice i stavite na stranu. Pravougaonik, odnosno trakice koje ste isekli od njega premažite puterom.

Na svaku traku stavite komadić krem sira i uvijte u male rolate. Od druge velike kugle testo razvaljajte u krug i premažite puterom, pa isecite na 6 trouglova. Na širi deo trougla stavite krem sir i uvijte u kiflu svaki trougao. Nakon toga oko centralne kugle u tepsiji rasporedite male rolate, a kiflice stavite do ivice tepsije. Između poubacujte kuglice. Prekrijte najlonskom folijom i ostavite da se digne.

Nakon toga je premažite belancetom koje ste umutili i pospite semenkama, po želji. Tako oblikovanu pogaču pecite u rerni na 180 stepeni C oko 45 minuta, ili dok ne porumeni. Uživajte!

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub