SLASNI MANGO NA TANJIRU: Evo kako da izaberete i očistite ovo egzotično voće

Bojana Jovanović

07. 08. 2024. u 10:00

Obožavate mango, ali ne znate kako da odaberete „pravi“ a još manje kako da ga očistite i isečete?

СЛАСНИ МАНГО НА ТАЊИРУ: Ево како да изаберете и очистите ово егзотично воће

Foto Shutterstock

Ne brinite, ni jedno ni drugo nije teško, naprotiv, samo treba znati kako.

Prilikom kupovine, da biste znali da li je zreo trebalo bi da ga blago pritisnete i ukoliko je mekan i lepo miriše – spreman je za jelo. Ukoliko se desi da prst upada u koru ili da ima braonkaste tačkice po sebi, znači da je prezreo, pa neće imati lep ukus, a ako je tvr onda je još zelen.

Sad kad ste ga „ulovili“ evo kako da ga očistite: prvo ga dobro operite pod mlazom vode i posušite. Da biste lakše rukovali plodom, odsecite samo mali deo sa dna. Imajte na umu da je koštica velika i pljosnata i da se širi kroz čitav centralni deo. Oko nje se nalaze dve šire, pljosnate strane, u kojima se nalazi najveći deo pulpe.

Nožem ih paralelno odsecite, a ono pulpe što je ostalo oko koštice pokušajte da što više odvojite. Zatim na polutkama nožem zasecite mrežu, u zavisnosti od toga koje veličine želite kockice. Uradite to skroz do kore, ali nju nemojte preseći. Zatim uzmite taj deo i rukama ga izvrnite naopačke. Nožem pažljivo sklonite kockice, a ako je mango sasvim zreo, možete to uraditi i prstima. Isto to ponovite i sa drugom polovinom.

Preostale, uske delove manga, očistite tako što ćete samo zarezati po ivici, odmah do kore, a zatim nastaviti nožem uz koru, dok se unutrašnji deo ne odvoji. Iseckajte na kockice i uživajte u fenomenalnom ukusu drevne Indije.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJLUĐA UTAKMICA IKADA! Čudesna Srbija gubila sa 24 razlike, pa nokautirala Australiju i ušla u polufinale Olimpijskih igara!