VEČITA DILEMA: Da li da pečemo na maslinovom ulju?
JEDNA od većih zabluda u kulinarstvu je ta da ne bi trebalo pržiti, kuvati ili peći na maslinovom ulju, već da je ispravno koristiti ga samo hladno.

Foto Shutterstock
Naučno je dokazano da maslinovo ulje dobro podnosi temperature više od 190 stepeni, odnosno ono devičansko i 191 stepen, a ekstra devičansko, visoko kvalitetno ulje niske kiselosti, ne menja svojstva čak do temperature od 207 stepeni. Ovim je dokazano da maslinovo ulje možemo upotrebljavati bukvalno u svim vrstama termičke obrade.
Ipak, iealna temperatura prženja hrane je oko 180 stepeni, kada ekstra devičansko maslinovo ulje uopšte neće promeniti hemijski sastav. Radi poređenja, temperature ulja koje se razvijaju u fritezama za prženje iznose između 175 i 190 stepeni celzijusovih.
Međutim, ako posmatramo sa nutricionističke strane, lekovita svojstva maslinovog ulja najsnažnija su kada se koristi hladno ili lagano zagrejano, zbog očuvanja brojnih činilaca arome i boje, fitonutrijenata i protivupalnih dejstava.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

MUČI VAS OPADANjE KOSE: Oprez ako imate alopeciju, ona je odraz i vašeg zdravlja
07. 08. 2024. u 06:45

SLASNI MANGO NA TANjIRU: Evo kako da izaberete i očistite ovo egzotično voće
07. 08. 2024. u 10:00

HOR ĆE PEVATI NA SAHRANI: Ovako će Saša Popović biti ispraćen na večni počinak, opelo će služiti više sveštenika
KREATIVNI direktor "Granda" Saša Popović preminuo je 1. mata u bolnici u Parizu, a u četvrtak će biti sahranjen na Bežanijskom groblju i njegovi najmiliji će ga ispratiti uz hor.
04. 03. 2025. u 17:37

"BIĆETE UHAPŠENI ILI PROTERANI" Tramp zapretio studentima ako započnu nezakonite proteste
AMERIČKI predsednik Donald Tramp zapretio je da će ukinuti savezno finansiranje fakultetima, školama i univerzitetima koji omogućavaju „nezakonite proteste“.
04. 03. 2025. u 15:24

"HOĆU EUTANAZIJU" Vedrana Rudan donela odluku: "Rekla sam deci da je gotovo, neću da umirem na rate"
ZA lečenje joj je bilo potrebno dosta novca, a deo je stigao iz Srbije, od direktora izdavačke kuće koja objavljuje njena dela.
03. 03. 2025. u 09:53
Komentari (0)