VEČITA DILEMA: Da li da pečemo na maslinovom ulju?

Бојана Јовановић

08. 08. 2024. u 08:30

JEDNA od većih zabluda u kulinarstvu je ta da ne bi trebalo pržiti, kuvati ili peći na maslinovom ulju, već da je ispravno koristiti ga samo hladno.

ВЕЧИТА ДИЛЕМА: Да ли да печемо на маслиновом уљу?

Foto Shutterstock

Naučno je dokazano da maslinovo ulje dobro podnosi temperature više od 190 stepeni, odnosno ono devičansko i 191 stepen, a ekstra devičansko, visoko kvalitetno ulje niske kiselosti, ne menja svojstva čak do temperature od 207 stepeni. Ovim je dokazano da maslinovo ulje možemo upotrebljavati bukvalno u svim vrstama termičke obrade.

Ipak, iealna temperatura prženja hrane je oko 180 stepeni, kada ekstra devičansko maslinovo ulje uopšte neće promeniti hemijski sastav. Radi poređenja, temperature ulja koje se razvijaju u fritezama za prženje iznose između 175 i 190 stepeni celzijusovih.

Međutim, ako posmatramo sa nutricionističke strane, lekovita svojstva maslinovog ulja najsnažnija su kada se koristi hladno ili lagano zagrejano, zbog očuvanja brojnih činilaca arome i boje, fitonutrijenata i protivupalnih dejstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ISPLIVAO SNIMAK: Šerif peva - Smradovi su preko Drine prešli - a tvrdi da pesmu nikad nije izvodio

ISPLIVAO SNIMAK: Šerif peva - "Smradovi su preko Drine prešli" - a tvrdi da pesmu nikad nije izvodio

BURA oko fotografije i snimka folkera Ace Lukasa sa Naserom Orićem, nekadašnjim komandantom jedinica Armije RBiH u području Srebrenice tokom rata u Bosni i Hercegovini, ne stišava se. I dalje akteri "kafanskog susreta" izazivaju veliku pažnju, a sad je u centru pevač Šerif Konjević, koji je pozvao srpskog pevača da prisustvuje privatnoj proslavi u restoranu u centru Sarajeva, gde je bio pozvan i Naser Orić.

02. 12. 2025. u 12:35

Komentari (0)

RUSIJA JE ODUŠEVLJENA! Cela država molila zvezdu tenisa da ne ide u Rusiju - ovo je dobila kao odgovor