VEČITA DILEMA: Da li da pečemo na maslinovom ulju?

Бојана Јовановић

08. 08. 2024. u 08:30

JEDNA od većih zabluda u kulinarstvu je ta da ne bi trebalo pržiti, kuvati ili peći na maslinovom ulju, već da je ispravno koristiti ga samo hladno.

ВЕЧИТА ДИЛЕМА: Да ли да печемо на маслиновом уљу?

Foto Shutterstock

Naučno je dokazano da maslinovo ulje dobro podnosi temperature više od 190 stepeni, odnosno ono devičansko i 191 stepen, a ekstra devičansko, visoko kvalitetno ulje niske kiselosti, ne menja svojstva čak do temperature od 207 stepeni. Ovim je dokazano da maslinovo ulje možemo upotrebljavati bukvalno u svim vrstama termičke obrade.

Ipak, iealna temperatura prženja hrane je oko 180 stepeni, kada ekstra devičansko maslinovo ulje uopšte neće promeniti hemijski sastav. Radi poređenja, temperature ulja koje se razvijaju u fritezama za prženje iznose između 175 i 190 stepeni celzijusovih.

Međutim, ako posmatramo sa nutricionističke strane, lekovita svojstva maslinovog ulja najsnažnija su kada se koristi hladno ili lagano zagrejano, zbog očuvanja brojnih činilaca arome i boje, fitonutrijenata i protivupalnih dejstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DONČIĆ OTKRIO ISTINU: Evo šta je uradio kad je čuo da odlazi iz Dalasa, besno ga bacio, pa otkrio da li ga i dalje koristi (VIDEO/FOTO)