GULAŠ SA PRILOGOM NAŠIH BAKA: Kako napraviti savršene tarane - lako i jednostavno (FOTO)
OVO JELO se može skuvati sa junetinom ili prasetinom, srnetinom ili zečetinom, ali je neuporedivo ukusnija kada se jede sa taranom
                                                                                    Foto: A. M.
Gulaš je staro jelo čija popualrnost nikada neće izbledeti. Može da se pravi od gotovo svake vrste mesa. Pored svežeg mesa, veoma je važan i prilog sa kojim se služi.
Neke domaćice uz gulaš služe pire od krompira, a neke kuvan krompir. Druge skuvaju široku testeninu poput tortelina. Treće spremaju domaće knedle. Predlažemo da uz gulaš napravite taranu prema starom receptu.
Recept za gulaš:
Recept je za dve osobe, ukoliko kuvate za četvoro duplirajte sastojke.
Gulaš - sastojci:
* 1 svinjski file
* 2 crna luka
* 2 lovorova lista
* 1 šargarepa
* 1 čen belog luka
* 1 decilitar crnog vina
* 1 kašikica aleve
* so, biber, začini
Gulaš - priprema:
Crni luk se očisti i isecka, a šargarepa se očisti i narenda. Crni luk, šargarepa i sitno iseckan čen belog luka se posole i pobibere, pa izdinstaju.
Foto: A. M.
Svinjski file se očisti od žilica i iseče na kocke, pa ubaci u izdinstan crni luk. Kada meso pobeli dodaju se suvi začini prema želji i ukusu. Dodaje se kašikica aleve paprike, dva lovorova lista i čaša crnog vina.
Kada se meso izdinsta i gulaš je gotov, u šoljicu se kašikica izmeša kašikica brašna sa malo mleka. Ovim će se gulaš zgusnuti, a može da se doda i kašikica kečapa. Neka se krčka još pet minuta i gulaš je gotov.
Tarana
Ova testenina se pravi izuzetno jednostavno, a može da se jede uz različite priloge, pa i jednostavan sos od paradajza.
Tarana - sastojci:
* 1 jaje po osobi
* 100 grama brašna po osobi
* trenica
Tarana - priprema:
Umesi se čvrsto testo od jajeta i brašna. Na radnu površinu se pospe brašno, uzme jaka trenica i na najšire rupice se tre testo. Budite pažljivi ukoliko trenica nije dovoljno oštra.
Foto: A. M.
Tarana se skuva tek kada je gulaš gotov. Kuva se brzo, pa kada se tarana pojavi na površini izvadi se jedna i proba.
U tanjir se prvo sipa tarana, a odozgo gulaš. Uz taranu se ne jede krompir, niti je potreban hleb.
Preporučujemo
                    
                    RECEPT ZA BRZI RUČAK: Egzotična salata sa pasuljem, piletinom i narandžom
02. 02. 2023. u 13:33 >> 14:41
                    
                    SOČNO TELEĆE PEČENjE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu
31. 01. 2023. u 10:37
                    
                    HLADNA BAKLAVA SA PISTAĆIMA: Hrskav slatkiš sa prelivom od čokolade (VIDEO)
30. 01. 2023. u 20:53
                    
                    "PA HAJDE DA PRODUŽIMO ZADOVOLjSTVO" Zaharova uputila misterioznu poruku Zapadu
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da su zapadne zemlje zabrinute zbog toga kakva bi još nova ispitivanja oružja Rusija mogla da sprovede nakon demonstracije rakete "Burevestnik".
01. 11. 2025. u 19:52
                    
                    SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
                    
                    ACA UDARIO NA NEDU: Rodila se u TRI grada - ona je medicinski fenomen!
PEVAČ Aca Lukas ponovo je izazvao veliku pažnju javnosti kada je gostovao u podkastu „B-13“ kod makedonskog šoumena Bojana Jovanovskog, poznatijeg kao Boki 13, i žestoko kritikovao pevačicu Nedu Ukraden. U svom prepoznatljivom stilu, bez dlake na jeziku, Lukas je komentarisao, kako tvrdi, „višestruki identitet“ svoje koleginice.
04. 11. 2025. u 12:33
                    
                                        
                                        
                                
                                        
                                        
                                        
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
Komentari (0)