Ne bacajte pire krompir - za PET minuta napravite novo UKUSNO jelo (FOTO)

Novosti online

30. 01. 2023. u 21:00

DOBRO je poznato da se krompir ne podgreva, a pogotovo pire. To nije razlog da se baci, jer uz malo brašna može da postane delikates.

Не бацајте пире кромпир - за ПЕТ минута направите ново УКУСНО јело (ФОТО)

Foto: A. M.

Krompir je jedna od omiljenih hrana u našem narodu i često se može videti na trpezarijskom stolu. Jedina mana je što ostaci krompira moraju da se bace, jrr to nije namirnica koja se podgreva.

Deca vole pire, a ide uz većinu omiljenih jela. Nažalost, često domaćica napravi više nego što treba i ostane, ali ne treba ga bacati. Naprotiv, od ostatka pirea može se napraviti još ukusnije jelo. U šerpu gde se nalaze ostaci pirea treba dodati jedno žumance i brašno i napraviti - njoke.

Foto: A. M.

 

Njoke se kuvaju brže od špageta, pa su pravi spas u trenutku kada domaćica kasno stigne kući i nema vremena da nešto skuva.

Tačan recept ne postoji, jer količina žumanca i brašna zavisi od ostatka pirea. Obično je dovoljno jedno žumace, a zatim se dodaje brašno kako bi se dobila lepa kugla od testa. Brašno ne sme da "uguši" krompir, jer će njoke biti tvrde, ali ni da ga bdue malo, pošto će se njoke raspasti. Testo je savršeno kada se ne lepi za ruke.

Foto: A. M.

 

Pospe se brašnom radna površina i testo razdvoji na nekoliko kuglica koje se oblikuju u "kobasicu". Ove kobasice treba da budu debele poput palca.

Malim nožem se, tupom stranom, secka testo, a zatim od komadića oblikuju njoke.

Pošto se njoke neće spremati odmah treba da se stave u frižider. Najjednostavnije je poređati ih, sa malim razmakom između njih da se ne bi lepile, na plastičan poklopac ili posudu od stiropora u kojoj je kupljeno povrće, najčešće pečurke.

Foto: A. M.

 

Njoke se zamrznu i sutradan prebace u kesicu za zamrzivač, a onda koriste kada je to potrebno.

Uz njoke se savršeno slaže sos od paradajza sa belim mesom ili sos bolonjeze, ali i beli sos bešamel, od četiri vrste sira ili sa mirođijom.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TAJ BOL NE MOGU DA OPIŠEM: DŽejla Ramović doživela nezgodu na nastupu