OVAKO SE PRAVE KLASIČNE ITALIJANSKE LAZANJE: Ukus je sasvim različit i tak sada shvatamo koliko su dobre
Klasične italijanske lazanje podrazumevaju pravljenje domaćih kora i fil koji je ukusan kao san. Da li ste ikada spremali lazanje po starom italijanskom receptu? Eto prilike i za to:

Foto: Jutjub/Printskrin/Cooking A Dream
Potrebno za crveni fil:
- 350-400g mlevenog mesa (malo svinjskog, malo junećeg)
- 400-500g paradajza (iz konzerve pelat)
- so, biber, origano,
- 1 glavica crnog luka
- 2 rebra celer štapića
- 1 rendana šargarepa
Potrebno za bešamel:
- 50g putera
- 50g brašna
- min. 0,5l mleka
- 250-300g sira
Potrebno za koru:
- 250-300g brašna
- 1-2 jaja
- malo vode
Priprema: Umesite kore za lazanje tako što ćete u brašno da stavite 2 cela jaja i malo vode pa mesite i mesite. Zatim smesu prenesite na radnu površinu, dodajte malo maslinovog ulja pa opet mesite dok ne dobijete glatku smesu. Testo umotajte u kesu ili prozirnu foliju pa stavite u frižider da se "odmori" dok vi napravite fil.
Crveni fil pravite tako što na zagrejano ulje dodate crni luk, a potom sitno seckane štapiće celera i rendanu šargarepu. Kada luk postane proziran dodajte meso i začine pa dinstajte. Dodajte i paradajz pelat pa ostavite da se sve krčka.
Napravite bešamel sos tako što ćete u dubljoj šerpi da rastopite maslac, a onda da mu postepeno dodajete brašno i dolivate mleko. Kada potrošite i brašno i mleko dodajte malo soli i opet mešajte dok dobijete odgovarajuću gustinu.
Kada su filovi spremni, izvadite testo iz frižidera pa onda ga rastanjite i stavite na dno vatrostalne činije, a onda preko njega stavite crveni pa beli fil pa rendan sir pa opet testo i tako sve dok ne potrošite materijal. Završite sa bešamel sosom i rendanim sirom. Pecite u rerni oko 40 minuta na 180 stepeni Celzijusa.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

USTAŠLUK NA DELU I Hrvatski kardinal veliča Tompsona - totalno ludilo u Hrvatskoj
KOLIKO je Hrvatska ogrizla u mržnji prema Srbima govori činjenica da je čak i tamošnji kardinal govorio o koncertu Topsona poznatog po pesmama koje veličaju klanje Srba.
24. 04. 2025. u 17:01
Komentari (0)