OVAKO SE PRAVE KLASIČNE ITALIJANSKE LAZANJE: Ukus je sasvim različit i tak sada shvatamo koliko su dobre

Novosti online

16. 08. 2023. u 20:00

Klasične italijanske lazanje podrazumevaju pravljenje domaćih kora i fil koji je ukusan kao san. Da li ste ikada spremali lazanje po starom italijanskom receptu? Eto prilike i za to:

ОВАКО СЕ ПРАВЕ КЛАСИЧНЕ ИТАЛИЈАНСКЕ ЛАЗАЊЕ: Укус је сасвим различит и так сада схватамо колико су добре

Foto: Jutjub/Printskrin/Cooking A Dream

Potrebno za crveni fil:

  • 350-400g mlevenog mesa (malo svinjskog, malo junećeg)
  • 400-500g paradajza (iz konzerve pelat)
  • so, biber, origano,
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 rebra celer štapića
  • 1 rendana šargarepa

Potrebno za bešamel:

  • 50g putera
  • 50g brašna
  • min. 0,5l mleka
  • 250-300g sira
 

Potrebno za koru:

  • 250-300g brašna
  • 1-2 jaja
  • malo vode

Priprema: Umesite kore za lazanje tako što ćete u brašno da stavite 2 cela jaja i malo vode pa mesite i mesite. Zatim smesu prenesite na radnu površinu, dodajte malo maslinovog ulja pa opet mesite dok ne dobijete glatku smesu. Testo umotajte u kesu ili prozirnu foliju pa stavite u frižider da se "odmori" dok vi napravite fil.

Crveni fil pravite tako što na zagrejano ulje dodate crni luk, a potom sitno seckane štapiće celera i rendanu šargarepu. Kada luk postane proziran dodajte meso i začine pa dinstajte. Dodajte i paradajz pelat pa ostavite da se sve krčka.

Napravite bešamel sos tako što ćete u dubljoj šerpi da rastopite maslac, a onda da mu postepeno dodajete brašno i dolivate mleko. Kada potrošite i brašno i mleko dodajte malo soli i opet mešajte dok dobijete odgovarajuću gustinu.

Kada su filovi spremni, izvadite testo iz frižidera pa onda ga rastanjite i stavite na dno vatrostalne činije, a onda preko njega stavite crveni pa beli fil pa rendan sir pa opet testo i tako sve dok ne potrošite materijal. Završite sa bešamel sosom i rendanim sirom. Pecite u rerni oko 40 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

ODRŽIVA ARHITEKTURA: Važnost energetske efikasnosti