OVAKO SE PRAVE KLASIČNE ITALIJANSKE LAZANJE: Ukus je sasvim različit i tak sada shvatamo koliko su dobre

16. 08. 2023. u 20:00

Klasične italijanske lazanje podrazumevaju pravljenje domaćih kora i fil koji je ukusan kao san. Da li ste ikada spremali lazanje po starom italijanskom receptu? Eto prilike i za to:

ОВАКО СЕ ПРАВЕ КЛАСИЧНЕ ИТАЛИЈАНСКЕ ЛАЗАЊЕ: Укус је сасвим различит и так сада схватамо колико су добре

Foto: Jutjub/Printskrin/Cooking A Dream

Potrebno za crveni fil:

  • 350-400g mlevenog mesa (malo svinjskog, malo junećeg)
  • 400-500g paradajza (iz konzerve pelat)
  • so, biber, origano,
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 rebra celer štapića
  • 1 rendana šargarepa

Potrebno za bešamel:

  • 50g putera
  • 50g brašna
  • min. 0,5l mleka
  • 250-300g sira
 

Potrebno za koru:

  • 250-300g brašna
  • 1-2 jaja
  • malo vode

Priprema: Umesite kore za lazanje tako što ćete u brašno da stavite 2 cela jaja i malo vode pa mesite i mesite. Zatim smesu prenesite na radnu površinu, dodajte malo maslinovog ulja pa opet mesite dok ne dobijete glatku smesu. Testo umotajte u kesu ili prozirnu foliju pa stavite u frižider da se "odmori" dok vi napravite fil.

Crveni fil pravite tako što na zagrejano ulje dodate crni luk, a potom sitno seckane štapiće celera i rendanu šargarepu. Kada luk postane proziran dodajte meso i začine pa dinstajte. Dodajte i paradajz pelat pa ostavite da se sve krčka.

Napravite bešamel sos tako što ćete u dubljoj šerpi da rastopite maslac, a onda da mu postepeno dodajete brašno i dolivate mleko. Kada potrošite i brašno i mleko dodajte malo soli i opet mešajte dok dobijete odgovarajuću gustinu.

Kada su filovi spremni, izvadite testo iz frižidera pa onda ga rastanjite i stavite na dno vatrostalne činije, a onda preko njega stavite crveni pa beli fil pa rendan sir pa opet testo i tako sve dok ne potrošite materijal. Završite sa bešamel sosom i rendanim sirom. Pecite u rerni oko 40 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub