OVAKAV PASULJ NISTE JELI: Tajna je u ovom sastojku, a spremao ga je slavni srpski slikar
POZNATI slikar Milić od Mačve (1934-2000) poklonio je Kruševcu legat sa 120 originalnih dela posvećenih Kosmetu, ali i originalan recept za pasulj, koji je lično spremao.
Tajni sastojak omiljenog srpskog jela je bosiljak!
- Milić od Mačve je satima pripremao pasulj, a recept je bio obogaćen začinom bosiljka – ispričao je „Novostima“ poznati književnik i prijatelj slikara Ljubiša Bata Đidić. -
Uz pasulj bi služio proju, ispečenu u peći na drva.
Svake godine, slikarevi prijatelji i poštovaoci umetnosti Milića od Mačve, pod okriljem Legata kuvaju pasulj i organizuju program „Druželjublje za Milića“.
Večeras će od 19 sati u okviru istog programa biti otvorena i izložba Udruženja likovnih umetnika Rasinskog okruga „Rasinius“ i Likovnog kluba „Dimitrije Simić“.
Jedinstveni legat Milića od Mačve u Kruševcu nosi naziv „Kosovo – Prvi prag Srbije“. Kao sedište ove neobične galerije izabrana je stara zgrada žitnog mlina, kako bi, po rečima Milića od Mačve, “poput žitnog mlina proizvodila duhovnu lepotu i prenosila je generacijama koje dolaze”.
- Slikar je postavio uslov da galerija mora biti u zgradi koja gleda na crkvu Lazaricu - priča za “Novosti” književnik Nebojša Lapčević, domaćin galerije, koja se prostire na tri nivoa, u 300 kvadrata.
Osim 120 dela u okviru stalne postavke legata, Milić od Mačve je Kruševcu ostavio i fresku “Obretenije Lazareve glave” u holu Doma sindikata i skulpturu “Majka Srbija i Majka Grčka” - na Rasinskom trgu.
Više o delima Milića od Mačve u Kruševcu, pogledajte ovde.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost
Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.
10. 05. 2024. u 16:45
VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom
MESTO gde pustinjski pejzaži oživljavaju avanturistički duh, a Sredozemno more poziva na potpuno opuštanje.
13. 05. 2024. u 11:46
AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNjIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!
Spremite se za putovanje kroz tamni podzemni svet za koji do sada niste znali.
09. 05. 2024. u 11:33
Komentari (0)