BRZ, ZDRAV I UKUSAN RUČAK: Punjene tikvice bez mesa - lagana letnja varijanta

Tatjana Marković

14. 06. 2024. u 09:00

PUNjENE tikvice po ovom receptu prave se sa paradajzom, začinskim biljem i orasima. Dodaje im se i kačkavalj.

БРЗ, ЗДРАВ И УКУСАН РУЧАК: Пуњене тиквице без меса - лагана летња варијанта

Foto Shutterstock

Sastojci:

2 velike ili 3 srednje tikvice, prepolovljene po dužini

1 veliko jaje, umućeno
130 g prezli
80 g rendanog kačkavalja
½ čena belog luka, sitno iseckanog
60 g čeri paradajza isečenog na četvrtine
2 kašičice limunove kore
2 kašike svežih listova majčine dušice
30 g oraha
Maslinovo ulje, za pokapati
Morska so
Sveže mleveni biber

Recept za tivkice punjene paradajzom, začinskim biljem i orasima:

Zagrejte rernu na 250 °C i obložite pleh papirom za pečenje. Koristite malu kašiku da izdubite unutrašnjost tikvica, ostavljajući nešto više od 1,5 cm debljine oko ivica. Stavite ih isečenom stranom nagore na lim za pečenje.

Napravite fil. Stavite izvađenu unutrašnjost tikvica u mrežastu cediljku i iscedite višak vode. Trebalo bi da vam ostane 130 g tikvice. Iseckajte sve krupnije komade i prebacite ih u činiju sa jajetom, prezlom, kačkavaljem, belim lukom, paradajzom, limunovom koricom, majčinom dušicom, orasima i solju. Mešajte dok se ne sjedini, možete i rukama.

Izdubljene tikvice prelijte maslinovim uljem i pospite solju i biberom. Kašikom sipajte fil i pecite 16 do 18 minuta ili dok se fil ne stegne i ne poprimi zlatnosmeđu boju i postane hrskav odozgo. Uživajte!

(Stvar ukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEOČEKIVANO: Alkaraz se odlučio na nesvakidašnji potez pred Australijan open (FOTO)