BRZ, ZDRAV I UKUSAN RUČAK: Punjene tikvice bez mesa - lagana letnja varijanta
PUNjENE tikvice po ovom receptu prave se sa paradajzom, začinskim biljem i orasima. Dodaje im se i kačkavalj.

Foto Shutterstock
Sastojci:
2 velike ili 3 srednje tikvice, prepolovljene po dužini
130 g prezli
80 g rendanog kačkavalja
½ čena belog luka, sitno iseckanog
60 g čeri paradajza isečenog na četvrtine
2 kašičice limunove kore
2 kašike svežih listova majčine dušice
30 g oraha
Maslinovo ulje, za pokapati
Morska so
Sveže mleveni biber
Recept za tivkice punjene paradajzom, začinskim biljem i orasima:
Zagrejte rernu na 250 °C i obložite pleh papirom za pečenje. Koristite malu kašiku da izdubite unutrašnjost tikvica, ostavljajući nešto više od 1,5 cm debljine oko ivica. Stavite ih isečenom stranom nagore na lim za pečenje.
Napravite fil. Stavite izvađenu unutrašnjost tikvica u mrežastu cediljku i iscedite višak vode. Trebalo bi da vam ostane 130 g tikvice. Iseckajte sve krupnije komade i prebacite ih u činiju sa jajetom, prezlom, kačkavaljem, belim lukom, paradajzom, limunovom koricom, majčinom dušicom, orasima i solju. Mešajte dok se ne sjedini, možete i rukama.
Izdubljene tikvice prelijte maslinovim uljem i pospite solju i biberom. Kašikom sipajte fil i pecite 16 do 18 minuta ili dok se fil ne stegne i ne poprimi zlatnosmeđu boju i postane hrskav odozgo. Uživajte!
(Stvar ukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

PITA OD JAJA SA SPANAĆEM I SIROM: Najbolji predlog za doručak (VIDEO)
13. 06. 2024. u 07:00

ČOKOLADNI ČIZKEJK BEZ PEČENjA: Pravi se za 15 minuta, a osvaja na prvi zalogaj
11. 06. 2024. u 15:00

HOR ĆE PEVATI NA SAHRANI: Ovako će Saša Popović biti ispraćen na večni počinak, opelo će služiti više sveštenika
KREATIVNI direktor "Granda" Saša Popović preminuo je 1. mata u bolnici u Parizu, a u četvrtak će biti sahranjen na Bežanijskom groblju i njegovi najmiliji će ga ispratiti uz hor.
04. 03. 2025. u 17:37

"BIĆETE UHAPŠENI ILI PROTERANI" Tramp zapretio studentima ako započnu nezakonite proteste
AMERIČKI predsednik Donald Tramp zapretio je da će ukinuti savezno finansiranje fakultetima, školama i univerzitetima koji omogućavaju „nezakonite proteste“.
04. 03. 2025. u 15:24

PREMINUO PEVAČ BORA BOJIĆ: Bio je vlasnik čuvenog svadbarskog hita i solista Radio Beograda
NARODNA muzika je ostala bez još jednog velikog majstora. 4. marta 2025. godine.
05. 03. 2025. u 19:04
Komentari (0)