UKUSOM ĆE ZADOVOLJITI I NAJVEĆE GURMANE: Pečena svinjetina u sosu od šljiva, sa belim vinom
Pečenja svinjetina sa sosom od šljiva pravi se sa belim vinom, ruzmarinom i lukom.
Foto Shutterstock
Možete da je servirate hladnu uz osvežavajuću salatu, ili toplu uz pire krompir.
Sastojci:
80 ml belog vina
1 čen belog luka
1 grančica ruzmarina
1 kg svinjskog buta
1 kašika maslinovog ulja
Sos od šljiva:
1 kašika maslinovog ulja
1 luk, sitno iseckan
360 g šljiva, iseckanih, bez koštica
125 ml crnog vina
1 kašika šećera
30 g putera
1 kašičica listova majčinedušice
Recept za pečenu svinjetinu sa sosom od šljiva:
Zagrejte rernu na 160°C. Stavite belo vino, beli luk, ruzmarin i 60 ml vode u malu duboku tepsiju koja odgovara svinjskom butu. Vežite svinjetinu u razmacima od 2 cm kuhinjskim koncem. Zagrejte ulje u srednjem tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte svinjski but i pržite oko 10 minuta, dok ne porumeni sa svih strana. Prebacite u tepsiju i dobro prekrijte folijom. Pecite 50 minuta do 1 sat.
Za sos zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dinstajte luk, povremeno mešajući, 3-4 minuta dok ne porumeni. Dodajte šljive i dinstajte na srednjoj laganoj vatri, povremeno mešajući, 8 minuta ili dok se šljive potpuno ne raspadnu. Dodajte crno vino i kuvajte na srednjoj vatri. Ostavite da se krčka, povremeno mešajte, 6 minuta ili dok se smesa ne zgusne. Dodajte šećer i puter i mešajte dok se ne sjedine. Sklonite sa vatre. Začinite sa 1 1/2 kašičice soli i dodajte majčinu dušicu. Ostavite sa strane.
Prebacite svinjetinu u tanjir ili čist pleh i ostavite ovlaš pokriveno folijom, najmanje 15-20 minuta pre serviranja. Svinjetinu stavite na dasku, sklonite konopac i nasecite na kriške debljine 1 cm. Prebacite na tanjir za serviranje. Prelijte sokovima od kuvanja i prelijte sosom od šljiva. Servirajte dodatno posipano majčinom dušicom i sa pire krompirom ili salatom po želji.
(Stvar ukusa)
Preporučujemo
BRZO SE PRAVI, A ODLIČNOG JE UKUSA: Domaći somun od samo tri sastojka
23. 06. 2024. u 07:00
TOPI SE U USTIMA: Torta bela šuma, dekadentni dezert savršen za proslave
16. 06. 2024. u 13:00
LEPE SE ZA PRSTE: Rebarca sa savršenim prelivom, kao iz restorana
16. 06. 2024. u 10:00
TRAMP DONEO ODLUKU: Povlači ambasadore i diplomate iz okruženja Srbije
ADMINISTRACIJA američkog predsednika Donalda Trampa povlači skoro 30 karijernih diplomata sa ambasadorskih i drugih visokih pozicija u diplomatskim predstavništvima SAD u svetu.
22. 12. 2025. u 10:32
RUSI ĆE NAPASTI EU MNOGO RANIJE: Veliko upozorenje iz Ukrajine, poznata godina i glavna meta
RUSIJA je pomerila svoje planove za direktnu agresiju sa 2030. na 2027. godinu, a Evropa je sve glasnija o riziku od direktnog sukoba, u kojem bi se baltičke države mogle naći pod okupacijom.
20. 12. 2025. u 09:41
HRVATI POSLALI JASNU PORUKU: "Država nam je na pogrešnom putu!"
VEĆINA građana Hrvatske smatra da zemlja ide u pogrešnom smeru, a najviše primedbi imaju na korupciju, inflaciju, niske plate, male penzije i siromaštvo, pokazalo je decembarsko istraživanje Krobarometra, objavljeno u Dnevniku hrvatske Nove TV.
26. 12. 2025. u 12:34
Komentari (0)