UKUSOM ĆE ZADOVOLJITI I NAJVEĆE GURMANE: Pečena svinjetina u sosu od šljiva, sa belim vinom
Pečenja svinjetina sa sosom od šljiva pravi se sa belim vinom, ruzmarinom i lukom.

Foto Shutterstock
Možete da je servirate hladnu uz osvežavajuću salatu, ili toplu uz pire krompir.
Sastojci:
80 ml belog vina
1 čen belog luka
1 grančica ruzmarina
1 kg svinjskog buta
1 kašika maslinovog ulja
Sos od šljiva:
1 kašika maslinovog ulja
1 luk, sitno iseckan
360 g šljiva, iseckanih, bez koštica
125 ml crnog vina
1 kašika šećera
30 g putera
1 kašičica listova majčinedušice
Recept za pečenu svinjetinu sa sosom od šljiva:
Zagrejte rernu na 160°C. Stavite belo vino, beli luk, ruzmarin i 60 ml vode u malu duboku tepsiju koja odgovara svinjskom butu. Vežite svinjetinu u razmacima od 2 cm kuhinjskim koncem. Zagrejte ulje u srednjem tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte svinjski but i pržite oko 10 minuta, dok ne porumeni sa svih strana. Prebacite u tepsiju i dobro prekrijte folijom. Pecite 50 minuta do 1 sat.
Za sos zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dinstajte luk, povremeno mešajući, 3-4 minuta dok ne porumeni. Dodajte šljive i dinstajte na srednjoj laganoj vatri, povremeno mešajući, 8 minuta ili dok se šljive potpuno ne raspadnu. Dodajte crno vino i kuvajte na srednjoj vatri. Ostavite da se krčka, povremeno mešajte, 6 minuta ili dok se smesa ne zgusne. Dodajte šećer i puter i mešajte dok se ne sjedine. Sklonite sa vatre. Začinite sa 1 1/2 kašičice soli i dodajte majčinu dušicu. Ostavite sa strane.
Prebacite svinjetinu u tanjir ili čist pleh i ostavite ovlaš pokriveno folijom, najmanje 15-20 minuta pre serviranja. Svinjetinu stavite na dasku, sklonite konopac i nasecite na kriške debljine 1 cm. Prebacite na tanjir za serviranje. Prelijte sokovima od kuvanja i prelijte sosom od šljiva. Servirajte dodatno posipano majčinom dušicom i sa pire krompirom ili salatom po želji.
(Stvar ukusa)
Preporučujemo

BRZO SE PRAVI, A ODLIČNOG JE UKUSA: Domaći somun od samo tri sastojka
23. 06. 2024. u 07:00

TOPI SE U USTIMA: Torta bela šuma, dekadentni dezert savršen za proslave
16. 06. 2024. u 13:00

LEPE SE ZA PRSTE: Rebarca sa savršenim prelivom, kao iz restorana
16. 06. 2024. u 10:00

(MAPA) ŽESTOKE BORBE KOD POKROVSKA: Puca ukrajinska odbrana, front je postao "pakao"
NA FRONTU kod Pokrovska ponovo se vode žestoke borbe. To područje postalo je epicentar ruskih napada, a ukrajinski mediji i vojska opisuju situaciju kao izuzetno teška.
14. 05. 2025. u 08:43

AMERIČKI MEDIJI OTKRIVAJU: Rusiju će na pregovorima u Istanbulu predstavljati ova dva zvaničnika
VISOKI bivši zvaničnik Kremlja, koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljivosti teme, rekao je da će Rusiju na predstojećim pregovorima u Istanbulu predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i savetnik predsednika za spoljnu politiku, Jurij Ušakov, objavio je list Vašington post.
14. 05. 2025. u 09:19

"DA LI SE MAKRON DROGIRA?" Jovanino pitanje izazvalo smeh u studiju: "Kako da se nose s tolikom problemima..."
VODITELjKA Jovana Joksimović u jutarnjem programu na televiziji K1 dotakla se teme Emanuela Makrona i sporne situacije sa maramicom i sumnjom o upotrebi opijata, koja se proširila društvenim mrežama.
13. 05. 2025. u 16:57
Komentari (0)