JELO KOJE ODMAH PODSETI NA GRČKU: Sarmice od vinove loze

Bojana Jovanović

30. 08. 2024. u 07:00

SARMA kao sarma, reći će neko, ali ako ovo jelo napravite sa listovima vinove loze imaće specifičan i zanimljiv ukus.

ЈЕЛО КОЈЕ ОДМАХ ПОДСЕТИ НА ГРЧКУ: Сармице од винове лозе

Foto Shutterstock

Grci sarmice od vinove loze zovu Dolmades i posebnog su ukusa, jer u njih oni staljaju puno svežeg začinskog bilja.

 

Potrebno je:

- dl maslinovog ulja

- 250 g crnog luka

- 100 g pirinča dugog zrna

- 3 dl vrele vode

- so, mleveni biber

- 30-ak mladih listova vinove loze

- 0,5 dl maslinovog ulja

- 2 kašike soka od limuna

- 3 dl tople vode

- sok od pola limuna

 

Priprema sarmica od vinove loze:

Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk. Kada omekša i požuti dodajte pirinač i, uz stalno mešanje, pržite 2-3 minuta. Prelijte vrelom vodom, posolite i pobiberite, promešajte i kuvajte 15-ak minuta. Zatim fil sklonite sa vatre i ohladite. U

međuvremenu listove vinove loze prokuvajte pet minuta u ključaloj vodi, izvadite ih i ocedite. Na svaki list stavite po kašiku pripremljenog fila pa ih umotajte u male, čvrste valjke. Preostale listove rasporedite po dnu šerpe, pa na njih slažite pripremljene

sarmice, jednu do druge. Prelijte ih maslinovim uljem, sokom od limuna i toplom vodom. Preko sarmica stavite plitak tanjir, da ih blago pritisne, poklopite šerpu i stavite je na vatru. Kada provri kuvajte na umerenoj vatri 45 minuta, pazeći da u šerpi uvek ima vode. Kuvane sarmice sklonite sa vatre i ostavite da se ohlade u šerpi. Zatim ih poslažite u plitku činiju, poprskajte sokom od limuna i poslužite.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOLJE DA NAM PSUJU MAJKU NEGO DA NAM VIČU SRBIJA! Čuveni Albanac objasnio što su igrači lažne države Kosovo pobegli s terena u Rumuniji