JELO KOJE ODMAH PODSETI NA GRČKU: Sarmice od vinove loze

Bojana Jovanović

30. 08. 2024. u 07:00

SARMA kao sarma, reći će neko, ali ako ovo jelo napravite sa listovima vinove loze imaće specifičan i zanimljiv ukus.

ЈЕЛО КОЈЕ ОДМАХ ПОДСЕТИ НА ГРЧКУ: Сармице од винове лозе

Foto Shutterstock

Grci sarmice od vinove loze zovu Dolmades i posebnog su ukusa, jer u njih oni staljaju puno svežeg začinskog bilja.

 

Potrebno je:

- dl maslinovog ulja

- 250 g crnog luka

- 100 g pirinča dugog zrna

- 3 dl vrele vode

- so, mleveni biber

- 30-ak mladih listova vinove loze

- 0,5 dl maslinovog ulja

- 2 kašike soka od limuna

- 3 dl tople vode

- sok od pola limuna

 

Priprema sarmica od vinove loze:

Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk. Kada omekša i požuti dodajte pirinač i, uz stalno mešanje, pržite 2-3 minuta. Prelijte vrelom vodom, posolite i pobiberite, promešajte i kuvajte 15-ak minuta. Zatim fil sklonite sa vatre i ohladite. U

međuvremenu listove vinove loze prokuvajte pet minuta u ključaloj vodi, izvadite ih i ocedite. Na svaki list stavite po kašiku pripremljenog fila pa ih umotajte u male, čvrste valjke. Preostale listove rasporedite po dnu šerpe, pa na njih slažite pripremljene

sarmice, jednu do druge. Prelijte ih maslinovim uljem, sokom od limuna i toplom vodom. Preko sarmica stavite plitak tanjir, da ih blago pritisne, poklopite šerpu i stavite je na vatru. Kada provri kuvajte na umerenoj vatri 45 minuta, pazeći da u šerpi uvek ima vode. Kuvane sarmice sklonite sa vatre i ostavite da se ohlade u šerpi. Zatim ih poslažite u plitku činiju, poprskajte sokom od limuna i poslužite.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREMINUO MLADI GLUMAC: Spasioci pola sata pokušavali da ga ožive