JELO KOJE ODMAH PODSETI NA GRČKU: Sarmice od vinove loze
SARMA kao sarma, reći će neko, ali ako ovo jelo napravite sa listovima vinove loze imaće specifičan i zanimljiv ukus.

Foto Shutterstock
Grci sarmice od vinove loze zovu Dolmades i posebnog su ukusa, jer u njih oni staljaju puno svežeg začinskog bilja.
Potrebno je:
- dl maslinovog ulja
- 250 g crnog luka
- 100 g pirinča dugog zrna
- 3 dl vrele vode
- so, mleveni biber
- 30-ak mladih listova vinove loze
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 2 kašike soka od limuna
- 3 dl tople vode
- sok od pola limuna
Priprema sarmica od vinove loze:
Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk. Kada omekša i požuti dodajte pirinač i, uz stalno mešanje, pržite 2-3 minuta. Prelijte vrelom vodom, posolite i pobiberite, promešajte i kuvajte 15-ak minuta. Zatim fil sklonite sa vatre i ohladite. U
međuvremenu listove vinove loze prokuvajte pet minuta u ključaloj vodi, izvadite ih i ocedite. Na svaki list stavite po kašiku pripremljenog fila pa ih umotajte u male, čvrste valjke. Preostale listove rasporedite po dnu šerpe, pa na njih slažite pripremljene
sarmice, jednu do druge. Prelijte ih maslinovim uljem, sokom od limuna i toplom vodom. Preko sarmica stavite plitak tanjir, da ih blago pritisne, poklopite šerpu i stavite je na vatru. Kada provri kuvajte na umerenoj vatri 45 minuta, pazeći da u šerpi uvek ima vode. Kuvane sarmice sklonite sa vatre i ostavite da se ohlade u šerpi. Zatim ih poslažite u plitku činiju, poprskajte sokom od limuna i poslužite.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ČESTO ĆETE DA JE PRAVITE: Brzinska gibanica od kora za pitu, zalivenih kefirom
29. 08. 2024. u 07:00

PUTIN OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE DETALjE O "OREŠNIKU" Bojeva glava izdržava temperaturu kao na Suncu
RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je da bojeve glave hipersoničnog sistema "orešnik" mogu da izdrže ekstremne temperature, uporedive sa temperaturom na površini Sunca.
21. 02. 2025. u 14:16

NOVINARIMA REKLA SAMO OVU REČENICU: Bivša gradonačelnica Niša sa lisicama na rukama sprovedena u zgradu UKP-a u Nišu (FOTO/VIDEO)
BIVŠA gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, koja je danas privedena u velikoj akciji policije protiv korupcije, sa lisicama na rukama dovedena je u zgradu Uprave kriminalističke policije u Nišu.
21. 02. 2025. u 13:38

TAST OČITAO LEKCIJU VELjKU Šta je poručio zetu: "To u Beogradu nije mogao videti"
BOGDAN Rodić, otac Bogdane Ražnatović, jednom prilikom govorio je o najmlađoj ćerki koja je danas udata za Veljka Ražnatovića. Bogdan je tada naveo da je odmah na početku veze skrenuo pažnju Veljku pažnju na to kakva je njegova Bogdana.
22. 02. 2025. u 12:26
Komentari (0)