NAJLEPŠE JELO KOJE MOŽETE PROBATI: Turski gulaš, osvaja svakog već pri prvom zalogaju
Kombinovanjem raznog povrća, začina i mesa dobija se poseban ukusu koji se ne zaboravlja! A jedno pravilo je najvažnije - polako se krčka.
Foto: Jutjub/Printskrin/Pametni Recepti
Sastojci:
- 500 g junetine (ili jagnjetine), isečene na kocke
- 2 glavice crnog luka, sitno seckane
- 3 čena belog luka, usitnjena
- 2 velike paprike (crvene ili zelene), isečene na trakice
- 2 velike šargarepe, isečene na kolutove
- 3 paradajza, oljuštena i iseckana (možete koristiti i konzervu seckanog paradajza)
- 2 krompira, isečena na kocke
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika mlevene paprike
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica bibera
- So po ukusu
- 500 ml supe od govedine ili povrća (ili voda)
- Sveži peršun, sitno seckan (za dekoraciju)
Priprema:
Na srednjoj temperaturi zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi ili tiganju sa debljim dnom. Dodajte kockice mesa i pržite ih sa svih strana dok ne postanu zlatno braon (oko 5-7 minuta). Kada je meso lepo zapečeno, izvadite ga i ostavite sa strane.
U istu šerpu dodajte iseckani crni luk i pržite ga dok ne postane proziran i mekan (oko 4-5 minuta). Dodajte beli luk i pržite još minut, dok ne oslobodi aromu. Zatim dodajte papriku i šargarepu, pa sve zajedno pržite oko 5 minuta, dok povrće ne omekša. Umešajte paradajz pire, mlevenu papriku, kim, korijander i biber. Promešajte sve i pržite još 1-2 minuta da se začini sjedine sa povrćem. Dodajte seckani paradajz i promešajte. Vratite meso u šerpu, dodajte krompir i sve dobro promešajte. Sipajte supu (ili vodu) i pustite da proključa. Kada gulaš proključa, smanjite temperaturu, poklopite šerpu i ostavite da se lagano krčka na niskoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata. Povremeno promešajte, a ako je potrebno, dodajte još malo tečnosti. Gulaš je gotov kada meso postane mekano i svi ukusi se sjedine. Kada je gulaš gotov, pospite ga sveže seckanim peršunom. Poslužite ga uz pirinač, turski hleb ili pire krompir.
Napomena:
Možete dodati i druge vrste povrća kao što su tikvice, patlidžan ili boranija, u zavisnosti od sezone. Ovo jelo može se pripremati i u rerni, na niskoj temperaturi (oko 160°S) tokom 2-3 sata, kako bi svi sastojci polako omekšali i razvili bogat ukus.
(still)
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)