NAJLEPŠE JELO KOJE MOŽETE PROBATI: Turski gulaš, osvaja svakog već pri prvom zalogaju

Новости онлине

29. 10. 2024. u 14:20

Kombinovanjem raznog povrća, začina i mesa dobija se poseban ukusu koji se ne zaboravlja! A jedno pravilo je najvažnije - polako se krčka.

НАЈЛЕПШЕ ЈЕЛО КОЈЕ МОЖЕТЕ ПРОБАТИ: Турски гулаш, осваја сваког већ при првом залогају

Foto: Jutjub/Printskrin/Pametni Recepti

Sastojci:

  • 500 g junetine (ili jagnjetine), isečene na kocke
  • 2 glavice crnog luka, sitno seckane
  • 3 čena belog luka, usitnjena
  • 2 velike paprike (crvene ili zelene), isečene na trakice
  • 2 velike šargarepe, isečene na kolutove
  • 3 paradajza, oljuštena i iseckana (možete koristiti i konzervu seckanog paradajza)
  • 2 krompira, isečena na kocke
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 1 kašičica bibera
  • So po ukusu
  • 500 ml supe od govedine ili povrća (ili voda)
  • Sveži peršun, sitno seckan (za dekoraciju)

Priprema:

Na srednjoj temperaturi zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi ili tiganju sa debljim dnom. Dodajte kockice mesa i pržite ih sa svih strana dok ne postanu zlatno braon (oko 5-7 minuta). Kada je meso lepo zapečeno, izvadite ga i ostavite sa strane.

U istu šerpu dodajte iseckani crni luk i pržite ga dok ne postane proziran i mekan (oko 4-5 minuta). Dodajte beli luk i pržite još minut, dok ne oslobodi aromu. Zatim dodajte papriku i šargarepu, pa sve zajedno pržite oko 5 minuta, dok povrće ne omekša. Umešajte paradajz pire, mlevenu papriku, kim, korijander i biber. Promešajte sve i pržite još 1-2 minuta da se začini sjedine sa povrćem. Dodajte seckani paradajz i promešajte. Vratite meso u šerpu, dodajte krompir i sve dobro promešajte. Sipajte supu (ili vodu) i pustite da proključa. Kada gulaš proključa, smanjite temperaturu, poklopite šerpu i ostavite da se lagano krčka na niskoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata. Povremeno promešajte, a ako je potrebno, dodajte još malo tečnosti. Gulaš je gotov kada meso postane mekano i svi ukusi se sjedine. Kada je gulaš gotov, pospite ga sveže seckanim peršunom. Poslužite ga uz pirinač, turski hleb ili pire krompir.

Napomena:

Možete dodati i druge vrste povrća kao što su tikvice, patlidžan ili boranija, u zavisnosti od sezone. Ovo jelo može se pripremati i u rerni, na niskoj temperaturi (oko 160°S) tokom 2-3 sata, kako bi svi sastojci polako omekšali i razvili bogat ukus.

(still)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub