GURMANSKI RECEPT ZA SAVRŠEN RUČAK: Kiseli kupus sa suvim mesom, slaninom i šljivama
Saznajte kako da napravite nešto gurmanskiju verziju kiselog kupusa. Ovog puta mu, pored suvog mesa, dodajte slaninu i šljive.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 300 g suvog mesa (rebarca ili suva kolenica)
- 200 g dimljene slanine
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 10–12 suvih šljiva
- 1 kašika svinjske masti
- 1 lovorov list
- 1 kašičica crvene paprike
- so i biber po ukusu
- 200 ml bujona od povrća (ili vode)
Priprema:
U velikoj šerpi zagrejte mast (ili ulje), pa dodajte suvo meso i slaninu. Pržite nekoliko minuta dok slanina ne postane hrskava, a meso ne počne da pušta aromu. Dodajte sitno seckani crni luk i beli luk, pa dinstajte dok luk ne omekša i dobije zlatnu boju. Zatim dodajte kolutove šargarepe i promešajte sve zajedno. Dodajte kupus u šerpu, promešajte i pustite da se malo zaprži sa ostalim sastojcima, oko 5 minuta.
Dodajte lovorov list, crvenu papriku, suve šljive i promešajte. Po potrebi dosolite (zavisno od slanoće kupusa) i pobiberite. Prelijte supom ili vodom, poklopite šerpu i smanjite vatru. Kuvajte sve na laganoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata, dok kupus ne omekša, a svi ukusi se sjedine. Povremeno proveravajte i po potrebi dolijte još malo vode ili supe.
Dodajte i kašičicu kima ili malo bibera u zrnu. Ako volite da kupus bude malo gušći, možete napraviti blagu zapršku (kašika brašna propržena na malo ulja) i dodati u jelo pred kraj kuvanja.
(stvar ukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ROLOVANA ĆURETINA SA SLANINOM I SIROM: Ručak koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim
08. 10. 2024. u 12:39

PUTIN OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE DETALjE O "OREŠNIKU" Bojeva glava izdržava temperaturu kao na Suncu
RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je da bojeve glave hipersoničnog sistema "orešnik" mogu da izdrže ekstremne temperature, uporedive sa temperaturom na površini Sunca.
21. 02. 2025. u 14:16

NOVINARIMA REKLA SAMO OVU REČENICU: Bivša gradonačelnica Niša sa lisicama na rukama sprovedena u zgradu UKP-a u Nišu (FOTO/VIDEO)
BIVŠA gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, koja je danas privedena u velikoj akciji policije protiv korupcije, sa lisicama na rukama dovedena je u zgradu Uprave kriminalističke policije u Nišu.
21. 02. 2025. u 13:38

TAST OČITAO LEKCIJU VELjKU Šta je poručio zetu: "To u Beogradu nije mogao videti"
BOGDAN Rodić, otac Bogdane Ražnatović, jednom prilikom govorio je o najmlađoj ćerki koja je danas udata za Veljka Ražnatovića. Bogdan je tada naveo da je odmah na početku veze skrenuo pažnju Veljku pažnju na to kakva je njegova Bogdana.
22. 02. 2025. u 12:26
Komentari (0)