NESTVARNO UKUSNA ČORBA: Savršena kombinacija crvene paprike i slaninice
ČORBA od pečene crvene paprike sa slaninicom biće pravi raj za vaša nepca.

Foto: Shutterstock
Sastojci
Za pečene paprike:
- 3 velike slatke crvene paprike
- maslinovo ulje
- so, biber
Za čorbu od crvene paprike:
- 6 kriški dimljene slanine
- 2 kašike slanog putera
- 1 luk, isečen na kockice
- 2 šargarepe, isečene na kockice
- 1 štap celera, isečen na kockice
- 6 čenova belog luka, isečenog na kockice
- so, biber, origano, bosiljak, mlevena paprika, majčina dušica, ruzmarin, peršun
- 4 šolje paradajz sosa
- 1 veliki slatki krompir, oljušten i narezan na kockice
- 6 šolja pilećeg bujona
- 3 šolje mleka
- 1 šolja rendanog parmezana

Foto Shutterstock
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Veliki pleh obložite papirom za pečenje. Paprike operite, prepolovite i izvadite semenke.
Obilno ih pokapajte uljem i začinite solju i biberom. Pecite paprike 30 do 35 minuta, dok lepo ne omekšaju.
U međuvremenu pripremite čorbu. Zagrejte veliki lonac za supu na srednjoj vatri i prvo dodajte kriške slanine. Stavite slaninu dok ne porumeni i ne postane hrskava, a zatim je izvadite na tanjir obložen papirnim ubrusima i ostavite sa strane. U masnoću od slanine dodajte puter i ostavite da se istopi.
Zatim dodajte luk, šargarepu i celer i dinstajte dok luk ne omekša. Zatim dodajte beli luk i začinsko bilje i začine: so, biber, papriku, bosiljak, origano, majčinu dušicu i ruzmarin. Dodati i paradajz sos, pa sve izmešati.
Ako želite bogatiji ukus čorbe, 1 šolju mleka zamenite pavlakom.
Zalijte pilećim bujonom, dodajte batat isečen na kockice, poklopite šerpu poklopcem i pustite da provri. Smanjite potom vatru i kuvajte oko 15 do 20 minuta, dok krompir ne omekša.
U supu dodajte pečene paprike i sklonite je sa vatre. Koristite štapni mikser ili običan blender i izmiksajte supu dok ne postane glatka, kremasta i bez grudvica.
Vratite čorbu na šporet, dodajte mleko i zagrevajte na srednjoj vatri dok se ne zagreje. Dodajte šolju rendanog parmezana i sveže seckani peršun. Mešajte dok se sir ne otopi.
(Stvar ukusa)
BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Jetra voli kafu | Prof. dr Tamara Milovanović
Preporučujemo

JEDNA OD NAJLEPŠIH ORIJENTALNIH POSLASTICA: Starinski recept za bosanske urmašice
06. 02. 2025. u 13:00

"NA STOLU SU RATNI PREDLOZI, BRISEL HOĆE RAT!" Orban se hitno javio iz Kopenhagena
MAĐARSKI premijer Viktor Orban naveo je iz Kopenhagena, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, da je situacija ozbiljna i da se na stolu nalaze, "otvoreni, ratno orijentisani predlozi".
02. 10. 2025. u 08:59

(MAPE) OVAKO ĆE SE KRETATI NEVREME U SRBIJI: Pogledajte iz časa u čas, stižu sneg i kiša (FOTO)
POGLEDAJTE kako će se ledeni oblak kretati nad Srbijom i koje krajeve kad pogađa nevreme. Danas i sutra oblačno sa kišom i hladno, osim na severozapadu Vojvodine gde će se zadržati suvo vreme, najavio je RHMZ.
02. 10. 2025. u 10:47

VEDRANA OGORČENA: "Pilić je bio hrišćanin! Sramota za Split, samo mrtav Pilić može biti - veliki Pilić"
HRVATSKI teniski as Nikola Pilić preminuo je u 87. godini života u Rijeci, a sahranjen je proteklog vikenda u Opatiji, gradu u kojem je proveo poslednje dane života.
02. 10. 2025. u 07:20
Komentari (0)