NESTVARNO UKUSNA ČORBA: Savršena kombinacija crvene paprike i slaninice

Mina Izgarević

07. 02. 2025. u 13:00

ČORBA od pečene crvene paprike sa slaninicom biće pravi raj za vaša nepca.

НЕСТВАРНО УКУСНА ЧОРБА: Савршена комбинација црвене паприке и сланинице

Foto: Shutterstock

Sastojci

Za pečene paprike:

  • 3 velike slatke crvene paprike
  • maslinovo ulje
  • so, biber

Za čorbu od crvene paprike:

  • 6 kriški dimljene slanine
  • 2 kašike slanog putera
  • 1 luk, isečen na kockice
  • 2 šargarepe, isečene na kockice
  • 1 štap celera, isečen na kockice
  • 6 čenova belog luka, isečenog na kockice
  • so, biber, origano, bosiljak, mlevena paprika, majčina dušica, ruzmarin, peršun
  • 4 šolje paradajz sosa
  • 1 veliki slatki krompir, oljušten i narezan na kockice
  • 6 šolja pilećeg bujona 
  • 3 šolje mleka
  • 1 šolja rendanog parmezana

Foto Shutterstock

 
 

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Veliki pleh obložite papirom za pečenje. Paprike operite, prepolovite i izvadite semenke.

Obilno ih pokapajte uljem i začinite solju i biberom. Pecite paprike 30 do 35 minuta, dok lepo ne omekšaju. 

U međuvremenu pripremite čorbu. Zagrejte veliki lonac za supu na srednjoj vatri i prvo dodajte kriške slanine. Stavite slaninu dok ne porumeni i ne postane hrskava, a zatim je izvadite na tanjir obložen papirnim ubrusima i ostavite sa strane. U masnoću od slanine dodajte puter i ostavite da se istopi.

Zatim dodajte luk, šargarepu i celer i dinstajte dok luk ne omekša. Zatim dodajte beli luk i začinsko bilje i začine: so, biber, papriku, bosiljak, origano, majčinu dušicu i ruzmarin. Dodati i paradajz sos, pa sve izmešati.

Ako želite bogatiji ukus čorbe, 1 šolju mleka zamenite pavlakom.

Zalijte pilećim bujonom, dodajte batat isečen na kockice, poklopite šerpu poklopcem i pustite da provri. Smanjite potom vatru i kuvajte oko 15 do 20 minuta, dok krompir ne omekša.

U supu dodajte pečene paprike i sklonite je sa vatre. Koristite štapni mikser ili običan blender i izmiksajte supu dok ne postane glatka, kremasta i bez grudvica. 

Vratite čorbu na šporet, dodajte mleko i zagrevajte na srednjoj vatri dok se ne zagreje.  Dodajte šolju rendanog parmezana i sveže seckani peršun. Mešajte dok se sir ne otopi.

(Stvar ukusa)

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Jetra voli kafu | Prof. dr Tamara Milovanović

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE MOŽE BITI MIRAN: Vlasnik Panatinaikosa ponovo suspendovan