ŠATOBRIJAN - ČUVENI FRANCUSKI SPECIJALITET: Ispržite mekano i sočno meso poput profesionalaca

Jovana Vasić

14. 02. 2025. u 09:00

Ako želite da napravite francuski specijalitet potrebni su vam biftek i začini. Priprema je vrlo jednostavna i brza, a ovako pripremljeno meso se najčešće služilo uz pečurke.

ШАТОБРИЈАН - ЧУВЕНИ ФРАНЦУСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ: Испржите мекано и сочно месо попут професионалаца

Foto: Shutterstock

Sastojci: 

  • 450 g bifteka 
  • 3 kašike neslanog putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 crni luk 
  • 1/2 šolje suvog crvenog vina
  • 1/2 šolje sosa (ispod su napisani sastojci i priprema)
  • 1 kašika svežeg estragona, seckanog (ili 2 kašičice osušenog)

Za sos:

  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica sušenog timijana
  • 1/2 veze peršuna
  • 8-10 celih zrna bibera

Još:

  • 2 kašike putera
  • 1 crni luk 
  • 50 g zelenog celera
  • 50 g šargarepe
  • 50 g brašna
  • 300 ml goveđeg bujona 

Priprema: 

Za sos: Uzmite gazu i na nju stavite lovorov list, timijan, peršun i biber u zrni. Podignite ivice na gore i vežite koncem, da napravite kao kesicu. U šerpi istopite puter, pa dodajte secani crni luk, celer i šargarepu. Dinstajte nekoliko minuta, dok luk ne omekša. Zatim sipajte brašno i pržite dok ne dobije zlatnu boju, neprestano mešajte i pazite da ne zagori. Sipajte i bujon (200 ml), pa promešajte. Kuvajte dok ne krene da ključa, a zatim smanjite temperaturu i dodajte onu kesicu od gaze. Kuvajte još nekih 20 minuta ili dok se tečnost malo ne redukuje. Sklonite šerpu sa šporeta i izvadite kesicu od gaze. Zatim procedite kroz sito i sipajte presotali bujon (100 ml). Promešajte i vratite šerpu na šporet, kao i kesicu, pa kuvajte oko 50 minuta ili dok se ne smanji tečnost. Izvadite kesicu i ponovo procedite sos. Začinite još ako je potrebno i sos je spreman. 

Lepo posolite i pobiberite biftek, pa u tiganju istopite puter (2 kašike) i dodajte maslinovo ulje. Stavite meso i pržite prvo 3 minuta bez pomeranja, a onda pažljivo okrećite i pržite biftek sa svih strana (nemojte skroz da ispržite meso). Prebacite mesu u zagrejanu rernu i stavite samo na rešetku, a ispod stavite pleh. Pecite meso na 190°C oko 15-25 minuta (u zavisnosti kako želite da bude pečeno). Izvadite meso i stavite na tacnu, pa prekrijte alu folijom. Ostavite da odmori 15 minuta. U tiganj u kojem ste pržili meso propržite i sitno seckani crni luk. Kada on omekša sipajte vidon i kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim krčkajte sve dok se tečnost ne smanji, pa dodajte pripremljeni sos. Kuvajte dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje. Sklonite sa šporeta, pa dodajte preostali puter i estragon. Promešajte i posolite i pobiberite.Služite sa pečenim krompirom, kao i pripremljenim sosom. 

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POREKLO ĐINĐIĆA: Koreni sa KiM - otac pukovnik JNA, majka Bosanka

POREKLO ĐINĐIĆA: Koreni sa KiM - otac pukovnik JNA, majka Bosanka

PORODICI je bilo jasno od rođenja Zorana Đinđića da se radi o posebnom detetu koje se razlikovalo od većine svoje generacije i po razmišljanju i po ponašanju. Sa sestrom Gordanom Đinđić Filipović imao je neverovatno blizak odnos, te uprkos brojnim obavezama koje su došle sa pozicijom premijera Srbije, uvek je imao vremena za njihove duge razgovore.

14. 02. 2025. u 14:20

Komentari (0)

NEMAČKA UVODI VANREDNO STANJE? Šolc izdao hitan predlog parlamentu