7 POSNIH PREDLOGA ZA RUČAK, ZA 7 DANA U NEDELJI: Najlepši specijaliteti u kojima možete uživati tokom Vaskršnjeg posta

Jovana Vasić

10. 03. 2025. u 09:00

Počeo je veliki Vaskršnji post i ako ste među onima koji poste ceo post sigurno tragate za receptima koji se brzo spremaju, ukusni su i hranljivi.

7 ПОСНИХ ПРЕДЛОГА ЗА РУЧАК, ЗА 7 ДАНА У НЕДЕЉИ:  Најлепши специјалитети у којима можете уживати током Васкршњег поста

Foto Shutterstock

Donosimo vam najlepših 7 posnih jela, koja će vam biti inspiracija i za druga, slična. Ako ste mislila da posna jela ne mogu da budu ukusna prevarili ste se i ovi recepti će vas uveriti u to.

Posna sarma

Sastojci:

  • veća glavica kiselog kupusa
  • 3 glavice crnog luka
  • struk praziluka
  • 200 gr pirinča
  • 2 šargarepe
  • crvena mlevena paprika
  • biber, so
  • šolja mlevenih oraha
  • lovorov list
  • 1 kašika brašna
  • 2 dl ulja

Foto: Jutjub/Printskrin/

Priprema:

Odvojite listove na glavici kupusa i očistite žilu u sredini svakog lista. Ukoliko je kupus mnogo kiseo ili slan, operite ga u hladnoj vodi. Crni luk i praziluk očistite i sitno isecite. Šargarepu očistite, narendajte i zajedno sa lukom propržite na polovini predviđene količine ulja.

Posolite, dodajte opran pirinač i još kratko pržitie. Začinite sa pola kašičice crvene mlevene paprike i biberom, pa promešajte i skloniti sa vatre. Kad se fil prohladi dodajte mlevene orahe i izmešajte. Na svaki list kupusa stavite kašiku nadeva i uvijte sarme. Na dno šerpe sa debljim dnom sipajte malo ulja, stavitie sitno iseckan kupus, pa odozgo poređajte sarme. Između sarmi ubacite tri lista lovora. Sarme nalijte toplom vodom, da ogreznu i kuvajte poklopljene na tihoj vatri, dok kupus ne omekša. Po potrebi, u toku kuvanja dolivajte po malo tople vode. U tiganju zagrejte ostatak ulja, dodajte brašno, propržite ga da blago porumeni, pa dodajte crvenu mlevenu papriku.

Prelijte sarme zaprškom i kuvajte još desetak minuta na tihoj vatri. Zagrejte rerenu na 200 stepeni, pa ubacite sarmu i zapecite je još 30 minuta. Poslužite je toplu.

Posni prebranac

Sastojci:

  • pola kilograma krupnog belog pasulja
  • 1 cela glavica belog luka
  • pola kilograma crnog luka
  • biber u znu
  • 250 ml ulja
  • mlevena paprika
  • tucana ljuta paprika
  • 1 suva paprika
  • lovorov list
  • so i mleveni biber po ukusu

 

Foto: Shutterstock

Priprema:

Dobro operite pasulj, pa ga stavite u šerpu i prelijte vodom. Kuvajte 5 minuta nakon što proključa, pa prospite vodu i nalijte novu. Ponovo prospite 5 minuta posle ključanja, pa treći put sipajte vodu preko pasulja i ostavite da se u njoj kuva.
Dodajte 2 kašike ulja, zrna bibera po ukusu i lovorov list i ostavite da se kuva. Kada je skoro gotov (ali ne sasvim kako se ne bi raspadao!), počnite da sečete crni luk na rezanca. Crni luk dinstajte na tihoj do srednjoj vatri oko 10 minuta, pa mu dodajte mlevenu i tucanu papriku, so i mleveni biber, sve dobro promešajte.
Na dno posude za pečenje sipajte malo ulja iz posude u kojoj spremate luk, pa preko poređajte nekoliko kašika pasulja. Odozgo rasporedite prženi crni luk crni, pa sitno seckan beli, pa opet pasulj i luk. Završite pasuljem i prelijte uljem. Potom stavite u rernu i pecite oko 30 min da se lepo zapeče i tečnost malo ispari.

Zapečeni bećarac sa lukom, paprikom i paradajzom

Sastojci:

  • 1 kg iseckane ribe
  • 3 glavice crnog luka
  • 300 gr iseckane paprike
  • 300 gr kuvanog paradajza
  • malo ulja
  • sušeni biljni začin
  • so i biber

Priprema:

Ribu staviti u pleh, posoliti, preliti uljem i peći u vrućoj rerni. Kada je polupečena dodati iseckano povrće, preliti kuvanim paradajzom, začiniti vegetom i biberom i vratiti u rernu da se zapeče. Služiti vruće.

Foto: Shutterstock

Bela čorba sa šampinjonima

Sastojci:

  • 200 g šampinjona
  • glavica crnog luka
  • kašika brašna
  • 1 čen belog luka
  • 2 dl belog vina
  • peršun
  • 1,5 kašika kargarina
  • biber
  • so

Priprema:

Prvo je potrebno da sitno iseckate crni luk kao i šampinjone. Nakon toga zagrejte šerpu u kojoj ćete kuvati vašu čorbu. U nju stavite margarin koji je potrebno da se istopi, a nakon toga dodajte luk i šampinjone. Zatim polako dodavati brašno i sve mešati. Na sve to nalijte 1,5 l vode i nastavite da kuvate. Kada šampinjoni omekšaju, pred kraj kuvanja hrane dodajte i belo vino, kao i začine so, biber, peršun i sitno iseckan beli luk i promešajte.

Foto: Shutterstock

Krompir s tikvicama

Sastojci:

  • oko pola kilograma krompira
  • 1 tikvica
  • 1 paradajz
  • 1 paprika
  • 1 glavica crnog luka
  • so, biber, beli luk u prahu
  • malo ulja

Priprema:

Krompir i tikvice oljuštite i iseckajte na krugove. Začinite i pouljite, a onda sve lepo izmešajte. Papriku, luk i paradajz naseckajte, posolite, pa izmešajte sa krompirima i tikvicama i ređajte u pleh (prethodno nauljen). Dodajte još ulja, po potrebi. Pecite oko sat vremena na 220 stepeni ili dok ne vidite da je gotovo.

Foto: Shutterstock

Kus-kus sa pistaćima

Sastojci (za 6 porcija):

  • 1 šolja kus-kusa (skuvanog prema uputstvu)
  • 1 šolja narendane šargarepe
  • 3 šolja mladog spanaća
  • 1/4 šolje prženih pistaća
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so i biber

Priprema:

Dok je kus-kus još topao u njega umešajte šargarepu, spanać, pistaće maslinovo ulje i po ukusu solo i bibera.

Krem supa od šampinjona

Sastojci:

  • glavica karfiola
  • četiri krompira
  • dve glavice crnog luka
  • tri čena belog luka
  • litar povrtne supe od kocke
  • kari u prahu
  • tucana ljuta paprika
  • so, biber
  • maslinovo ulje

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Uključite rernu na 200 stepeni. Karfiol očistite, razdvojite na cvetove, ubacite u pleh i pecite dok lepo ne porumeni i postane mekan. U međuvremenu, izdinstajte na maslinovom ulju sitno seckani crni luk, krompir oljuštite i isecite na kockice.

Luku dodajte seckani beli luk, zatim začine - kašičicu karija, prstohvat ljute paprike. Nalijte sa oko dva decilitra supe, a zatim dodajte krompir i pustite da proključa. Ulijte ostatak supe i dodajte pečeni karfiol. Kada se krompir skuva, čorbicu usitnite u blenderu do željene gustine, pa začinite solju i biberom.

(glossy)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLJSKA (OPET) ZAPANJILA RUSE: Usledila hitna reakcija