NOVI FAVORIT DOMAĆE TRPEZE: Srbi ga obožavaju jer se sprema brže od pirinča
AKO ste ikada stajali nad šporetom i razmišljali šta da poslužite uz meso ili povrće, a da ne bude ono dosad isto, kus kus vam verovatno već kuca na vrata.
Foto: Shutterstock
Kod nas se dugo držao po strani, ali poslednjih godina polako ulazi u svaki dom, tiho, nenametljivo, baš onako kako volimo, jednostavan, brz, topao i zahvalan za kombinovanje.
Zašto kus kus sve češće biramo umesto pirinča
Ovaj mali delikates mnogi doživljavaju kao bolji od pirinča, ne zato što pirinač nema svoje mesto, nego zato što kus kus daje više slobode. Sitna zrnca upijaju sve što im ponudite, a jelo uvek bude mirisno, mekano i domaćinski toplo. Spremi se za par minuta, bez komplikacija i bez nerviranja, što ga čini idealnim saveznikom kada želite da sto postavite brzo, ali i dalje ukusno.
Kus kus se uklapa u svaki ritam, od nedeljnog ručka do brzog večernjeg tanjira posle napornog dana. Prima povrće kao da je rođen za to, voli sosove, začine i one male kućne trikove zbog kojih kuhinja miriše na toplinu. Uz piletinu, ribu, povrće, pa čak i kao samostalno jelo, ostavlja utisak koji se pamti i ponavlja.
Kako ga spremiti da bude još bolji
Zbog većeg udela vlakana pruža duži osećaj sitosti, što ga čini odličnim izborom za one koji žele zdraviji obrok. Dovoljno je da ga prelijete vrelom vodom ili bujonom, dodate malo ulja, limuna ili kašičicu domaćeg kajmaka i već ste dobili tanjir koji može da ide uz sve. Sjajno se slaže uz lososa ili pastrmku, ali i uz sasvim jednostavnu piletinu i mešano povrće.
Ako želite prilog koji vas neće držati dugo za šporetom, a opet daje osećaj prave, tople domaće hrane, kus kus je pun pogodak. Neutralan je, zahvalan, lak za improvizaciju i najčešće ispadne ukusniji od onog što ste planirali. Zato se i vraća na trpeze, kao tihi favorit koji iznova osvaja.
(Ona)
Preporučujemo
JAJA SA ŠUNKOM U PARADAJZ SOSU: Brz obrok koji osvaja na prvi zalogaj
28. 11. 2025. u 07:00
PEČENA JAJA SA PESTOM I ČERI PARADAJZOM: Mediteranski obrok za 20 minuta
27. 11. 2025. u 17:00
JEDNA GREŠKA IH KOŠTALA ŽIVOTA: Otkriven uzrok nesreće u kojoj su stradali Ana Radović i njen prijatelj (FOTO)
AUTOMOBIL sa telima Ane Radović (20) i Aleksandara Masalušić (37) pronađen je juče na magistralnom putu Požega-Čačak, a prve informacije iz istrage ukazuju da je uzrok teške nesreće prebrza vožnja, odnosno neprilagođena brzina uslovima na putu.
27. 11. 2025. u 18:47
U HITNOJ POMOĆI SE JAVILI NA POZIV SA ANINOG TELEFONA: "Novosti" otkrivaju šta se dešavalo nakon strašne nesreće kod Čačka
ANA Radović (20) iz Čajetine i njen prijatelj Aleksandar Masalušić (37) poginuli su u teškoj saobraćajnoj nesreći u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, kada su se survali sa puta Čačak-Požega, a nakon nesreće sa Aninog telefona "ajfon" upućen je poziv hitnoj pomoći, saznaju "Novosti".
27. 11. 2025. u 14:19
OLIVERA SMENjENA: Novi urednik na RTS - muž poznate pevačice, dugo je na javnom servisu
NA TOJ poziciji u RTS-u je godinama unazad bila Olivera Kovačević.
26. 11. 2025. u 12:55
Komentari (0)