RECEPT IZ VREMENA RENESANSE: Karabača, slatko-slana toskanska supa napravljena od kuvanog crvenog luka i belog vina
Ovaj recept datira još iz vremena renesanse. Kako pričaju Italijani, to je bila omiljena supa Leonarda da Vinčija. Italijanima je karabača jedno od omiljenih jela već stotinama godina.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- Luk - možete koristiti beli ili crni luk, ali verujte nam - ovde je najbolje da uzmete crveni
- Cimet - četvrtina kašičice
- Temeljac - od povrća se koristi tradicionalno, ali možete koristiti i pileći
- Belo vino - najbolje je suvo italijansko belo vino
- Parmezan - ne više od jedne kašike
Priprema:
Ogulite i odrežite krajeve luka i isecite ih napola. Luk sitno iseckajte što tanje možete. Zagrejte maslinovo ulje u velikom, dubokom loncu. Dodajte luk i promešajte da se premaže uljem, dodajte prstohvat soli i kuvajte luk veoma polako na slaboj vatri dok ne omekša i ne raspadne se. Za to je potrebno oko 45 minuta.
Nakon kuvanja, dodajte sirće, vino, prstohvat cimeta i crni biber. Pustite da se krčka dok ne ispari polovina količine vina.
Dodajte temeljac i lovorov list i dinstajte 30 minuta. Poslužite sa parčetom prepečenog ili pečenog hleba sa otopljenim parmezanom.
(Glossy)
Preporučujemo
POKROVSK PRED PADOM, RUSKI VOJNICI U CENTRU GRADA: "Situacija je više nego kritična, ubijaju nam ljude"
NAJMANjE 250 ruskih vojnika nalazi se u Pokrovsku, gde učestvuju u uličnim borbama i ubijaju ukrajinske vojnike, posebno operatere dronova, prenosi Ukrajinska pravda pozivajući se na oficire iz dve brigade koje deluju u tom području.
25. 10. 2025. u 19:17
STIŽE ZIMA KAKVA SE VIĐA JEDNOM U STO GODINA? Meteorolozi odgovorili na spekulacije o "zimi veka"
NEMAČKI portali su preplavljeni informacijama o ekstremnoj zimi, ulicama prekrivenim snegom i ekstremnim vremenskim uslovima koji prete zemlji.
23. 10. 2025. u 17:38
ZEMLjOTRES USRED DNEVNIKA: Voditeljka se obratila u strahu: "Nadam se da će biti sve u redu" (VIDEO)
DOK je čitala vesti u noćnom Dnevniku, prekinuo ju je zemljotres...
24. 10. 2025. u 19:43
Komentari (0)