ŠARLOTA ILI OKRENUTI KOLAČ: Gotovo za 15 minuta sa minimum sastojaka
Dve jabuke i tiganj - osnova su ovog brzog kolača koji se priprema za 15 minuta.

Foto: A. M.
U mnogim zemljama se ovaj "prevrnuti kolač" zove "šarlota" i svuda se priprema na sličan način. Može da se peče samo na ringli, ali je tada neophodno kolač okrenuti, kako bi se ispekao i sa druge strane.
Sastojci:
šećer Foto: A. M.
3 jabuke
šolja mlevenih oraha
4 jajeta
4 kašike brašna
Priprema:
Dno dubljeg tiganja ili šerpe se prekrije šećerom debljine jedan santimetar. Očiste se jabuke na kriške i ređaju u krug da pokriju celo dno. Jabuke se pospu sa malo mlevenih oraha. Szavi se u zagrejanu rernu da se kratko peče.
Kolač može da se peče i na ringli, ali onda mora da se okreće dva puta - što nije jednostavno!
Dok se jabuke peku u dubljoj posudi se napravi patišpanj od četiri jajeta. Prvo se ulupaju četiri belanca, dodaju se četiri kašike šećera, četiri žumanca i, na kraju, četiri kašike brašna.

Foto: A. M.
Posuda sa jabukama se izvadi iz rerne, prelije patišpanj preko jabuka i vrati u rernu. kolač se peče 15 minuta, ali se proverava čačkalicom da li je pečen.
Kada je gotov tiganj ili šerpa se poklope velikim tanjirom i naglo okrene kolač. Ukoliko se servira šlagom ovaj kolač će biti još ukusniji.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

HRSKAVE TURSKE TULUMBE: Tajna je u trikovima tokom pripreme (VIDEO)
29. 01. 2023. u 18:56

BRZI I OSVEŽAVAJUĆI ČIZKEJK: Ostavite da se hladi preko noći i gotov je za jelo
27. 01. 2023. u 18:57

VELIKA NAJAVA IZ BELE KUĆE: Sporazum o kraju rata u Ukrajini već ove nedelje?
AMERIČKI predsednik Donald Tramp uveren je da se sporazum o okončanju sukoba u Ukrajini može postići već ove nedelje, izjavila je portparolka Bele kuće Karolin Levit.
23. 02. 2025. u 10:37

SUTRA ĆE BITI OBJAVLjENO: Najveći udar na Rusiju od početka rata
BRITANSKI ministar spoljnih poslova Dejvid Lami izjavio je danas da će u ponedeljak objaviti listu mera u okviru novog, velikog paketa sankcija Rusiji, preneli su danas britanski mediji.
23. 02. 2025. u 10:05

KINEZ SE ZAMONAŠIO NA SVETOJ GORI Dobio ime Amfilogije i poručuje: "Nikada nisam bio srećniji, osim možda kao dete"
ŽIVOTNE priče koje se kriju iza monaha na Svetoj Gori predstavila je grčka televizija "Skaj" u emisiji "PrimeTime". Pred kamerama su se našli jedan Kinez koji je postao monah, jedan student iz Soluna koji je odmah nakon diplome izabrao monaštvo, monah koji živi u samoći poslednje 24 godine.
23. 02. 2025. u 11:28
Komentari (0)