RECEPT ZA KRANCLICE: Napravite sami slatke cvetove naših baka - i zamirišite celu kuću (FOTO)
ČUVENE kranclice su nekada pravile sve bake, jer je ovaj kolačić savršen da se njima posluže neočekivani gosti
Kranclice mogu da se pospu prah šećerom ili mlevenim orasima, ali i namažu pekmezom. Kako god se, na kraju, završio ovaj kolač - uživaćete dok ga jedete.
Kranclice - sastojci:
200 grama butera
100 grama šećera
jaje
2 vanil šećera
300 grama brašna
1/5 praška za pecivo
Kako se prave krancle:
Prvo se dobro pomešaju buter i šećer, a dobro je izmešano kada se više ne "čuje" šećer. Dodaju se vanil šećer i jaja. Malo brašna se pomeša sa pola praška za pecivo. Sipa se brašno, ali ne odmah sve, jer od testa zavisi koliko je potrebno.
Kada se napravi lopta, srednje tvrda, podeli se u dva dela, umota u foliju i stavi u frižider. Testo mora da stoji najmanje dva sata u frižideru da bi se stvrdnulo i lakše razvilo.
Testo se pažljivo razvije što tanje, a u pleh se stavi papir za pečenje i uključi rerna. Na testu se modlicama sa figuricama vade kolačići i ređaju u pleh. Između kolačića mora da postoji razmak jer će zbog praška za pecivo malo porasti. Ko želi da pravi duple kolačiće sa pekmezom, jedan kolačić treba da ima rupicu u sredini.
Preostalo testo se ponovo umesi i razvije i iskoristi za nove kolačiće. Kada se iskoristi prvo testo izvadi se drugo iz frižidera i ponovi postupak.
Kolačići se peku od 10 do 16 minuta, u zavisnosti od rerne. Kada promene boju - pleh se vadi i stavlja nov. Čim se kolačići izvade mažu se pekmezom od kajsija ili samo posipaju prahom.
Bake su kranclice mazale belancem od jednog jajeta i posipale ih mlevenim orasima pa stavljale u rernu. Napravite kolačiće na sve načine i otkrijte šta najviše volite.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
"SRAM TE BILO, OAFE ŠICE" Mask žestoko odgovorio Šolcu zbog onoga što je rekao u Davosu
AMERIČKI milijarder Ilon Mask poručio je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da treba da ga bude sramota nazvavši ga "Oafom Šicom".
22. 01. 2025. u 08:22
"NEMA VIŠE MIRA" Nemački general dao alarmantnu izjavu o ratu sa Rusijom
VIŠE nema mira između Rusije i Nemačke, rekao je general Bundesvera Andre Bodeman u intervjuu za BR24, prenosi RIA Novosti.
20. 01. 2025. u 12:50
ENDIJU MARIJU LICE U MODRICAMA, OGLASIO SE: "Muka mi je od svega, ja sam ljudsko biće! Molim vas - ostavite me na miru" (VIDEO)
"JA SAM ljudsko biće! U redu? Prestanite da me jurite! Muka mi je šta svakog dana moram da nosim na ramenima. Molim vas, ostavite me na miru."
22. 01. 2025. u 14:15
Komentari (0)