TRADICIJA U TANJIRU: Napravite zdrave i sočne tufahije

09. 03. 2023. u 09:00

TUFAHIJA znači "kuvana jabuka filovana orasima", a kod nas su stigle sa turskim osvajačima

ТРАДИЦИЈА У ТАЊИРУ: Направите здраве и сочне туфахије

Foto: Shutterstock

Da li je tufahija tursko ili arapsko jelo - pitanje je na koje do danas ne postoji pouzdan odgovor. Jedno je sigurno - izuzetno su ukusne i zdrave.

Tufahije - Sastojci:

5 jabuka
120 g oraha
40 g suvih kajsija
40 g suvog grožđa
2 pomorandže
kašičica cimeta
200 ml slatke pavlake
ekstrakt vanile
2 kašičice šećera
malo putera

Tufahije - Priprema:

Suvo grožđe, kajsije i polovinu oraha sitno iseckajte, pomešajte sa šećerom, cimetom, sokom od jedne pomorandže i dve kapi ekstrakta vanile. Opranim jabukama isecite gornji deo, ostavite kao poklopac, kašičicom izdubite sredinu i nafilujte iseckanim voćem.

Jabuke malo premažite puterom, pa ih poređajte u posudu premazanu puterom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Umutite šlag od slatke pavlake, dodajte sok od druge pomorandže, ostatak iseckanih oraha i malo ekstrakta vanile, pa umutite.

Pečene jabuke pospite šećerom u prahu i servirajte sa šlag kremom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEOBJAŠNJEN FENOMEN: Mnoštvo zmija dolazi u crkvu svake godine na Veliku gospojinu - poštuju stari kalendar (FOTO/VIDEO)

NEOBJAŠNjEN FENOMEN: Mnoštvo zmija dolazi u crkvu svake godine na Veliku gospojinu - "poštuju" stari kalendar (FOTO/VIDEO)

PRAVOSLAVNI vernici 28. avgusta slave Veliku gospojinu, a zanimljiv fenomen, koji nauka još nije objasnila, vezuje se za ovaj praznik na grčkom ostrvu Kefalonija. Doduše - ne za 28. avgust, već za 15. kada se Velika gospojina slavila po starom kalendaru. U to vreme, svake godine, u jednu crkvu dolazi veliki broj zmija, što je navelo maštovite lokalce da iskonstruišu brojne legende.

28. 08. 2025. u 11:02

Komentari (0)

HUMANOST NA DELU: Snaga solidarnosti i dobročinstva