PROBAJTE NJUJORŠKI ČIZKEJK: Originalni recept za tortu koja je postala simbol ovog urbanog grada
NEŠTO konkretniji i kremastiji od klasičnog, Njujoršku čizkejk traži malo strpljenja dok se ne ohladi, ali ljubitelji citrusnih ukusa biće oduševljeni ovom jedinstvenom poslasticom koja se topi u ustima.

Foto: Jutjub/Printskrin/
Za razliku od obične torte od sira, Njujorški čizkejk je gušći i kremastiji, a često i slađi sa dodatkom mirisa limuna i vanile.
Odličan dodatak je i voćni preliv koji jednostavno možete da napravite tako da sveže ili smrznuto voće pomešate s malo limunovog soka i šećera pa kratko prokuvate, a prema želji možete dodati i neku kašičicu marmelade.
Sastojci:
Za koru:
- 85 g putera +još malo za kalup
- 140 g keksa po izboru
- 1 kašika šećera u prahu
Fil:
- 900 g krem sira
- 250 g šećera
- 3 kašike glatkog brašna
- 1 i ½ kašičice ekstrakta vanile
- sitno narendana korica 1 limuna (oko 2 kašičice)
- 1 i ½ kašičice soka od limuna
- 3 velika jaja, plus 1 žumance
- 200 ml kisele pavlake
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni, a kalup za pečenje od 23 cm premažite puterom iznutra, a splja obložite s dva sloja aluminijumske folije.
Kekse usitnite u seckalici ili istucite čekićem za meso pa pomešajte s rastopljenim puterom i kašikom šećera. Ravnomerno ih utisnite na dno kalupa.
Pecite 10 minuta i ostavite da se hladi dok pripremate fil.
Povećajte temperaturu rerne na 220 stepeni. Umutite sir na srednjoj brzini miskerom dok ne postane kremast, oko 2 minuta. Postupno dodajte šećer, brašno i prstohvat soli i zatim ekstrakat vanile, limunovu koru i sok od limuna.
Umutite i jaja i žumance, jedno po jedno, a zatim ulijte i kiselu pavlaku i mutite na laganoj brzini dok se sve lepo ne sjedini. Testo treba da bude glatko, lagano i pomalo prozračno.
Stranice kalupa premažite otopljenim puterom pa stavite kalup na lim za pečenje. Ulijte fil u kalup pa pecite 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu rerne na 110 stepeni i pecite još oko 45-55 minuta. Ako lagano protresete lim, kolač bi se trebao lagano ljuljati, ali ne sme biti prevlažan.
Isključite rernu i otvorite vrata pa ostavite da se hladi unutra 2 sata. Prođite tankim nožićem uz ivicu kolača kako biste ga odvojili od kalupa. Labavo pokrijte folijom i ostavite u frižideru najmanje 8 sati ili preko noći.
Prijatno!
(Stil)
Preporučujemo

BRUTALNA PORUKA IZ RUSIJE NAKON AMERIČKOG NAPADA: Nekoliko zemalja spremno da preda nuklearno oružje Iranu!
POSLE američkih napada na Iran tokom noći, neke zemlje su spremne da predaju svoje nuklearno oružje Teheranu, napisao je na kanalu Telegram zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.
22. 06. 2025. u 11:31

HAMNEI PREVARIO TRAMPA: Amerika gađala prazno nuklearno postrojenje?
VISOKI iranski izvori rekli su Reutersu da je većina visoko obogaćenog uranijuma na lokaciji Fordo uklonjena pre američkog napada.
22. 06. 2025. u 10:37

INCEST UNIŠTIO PORODICU: Glumici brat krstio ćerku, a ona ga zavela i rodila mu sina
SLAVNA glumica Greta Skaki u jednom momentu je bila tema svih medija, nakon što je obelodalila da je u romansi sa svojim bratom od tetke Karlom Montegacom. Ova romansa razorila je njenu porodicu, a njih dvoje su se u jednom momentu čak i zakleli na večnu ljubav.
21. 06. 2025. u 10:39
Komentari (2)