PROBAJTE NJUJORŠKI ČIZKEJK: Originalni recept za tortu koja je postala simbol ovog urbanog grada
NEŠTO konkretniji i kremastiji od klasičnog, Njujoršku čizkejk traži malo strpljenja dok se ne ohladi, ali ljubitelji citrusnih ukusa biće oduševljeni ovom jedinstvenom poslasticom koja se topi u ustima.

Foto: Jutjub/Printskrin/
Za razliku od obične torte od sira, Njujorški čizkejk je gušći i kremastiji, a često i slađi sa dodatkom mirisa limuna i vanile.
Odličan dodatak je i voćni preliv koji jednostavno možete da napravite tako da sveže ili smrznuto voće pomešate s malo limunovog soka i šećera pa kratko prokuvate, a prema želji možete dodati i neku kašičicu marmelade.
Sastojci:
Za koru:
- 85 g putera +još malo za kalup
- 140 g keksa po izboru
- 1 kašika šećera u prahu
Fil:
- 900 g krem sira
- 250 g šećera
- 3 kašike glatkog brašna
- 1 i ½ kašičice ekstrakta vanile
- sitno narendana korica 1 limuna (oko 2 kašičice)
- 1 i ½ kašičice soka od limuna
- 3 velika jaja, plus 1 žumance
- 200 ml kisele pavlake
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni, a kalup za pečenje od 23 cm premažite puterom iznutra, a splja obložite s dva sloja aluminijumske folije.
Kekse usitnite u seckalici ili istucite čekićem za meso pa pomešajte s rastopljenim puterom i kašikom šećera. Ravnomerno ih utisnite na dno kalupa.
Pecite 10 minuta i ostavite da se hladi dok pripremate fil.
Povećajte temperaturu rerne na 220 stepeni. Umutite sir na srednjoj brzini miskerom dok ne postane kremast, oko 2 minuta. Postupno dodajte šećer, brašno i prstohvat soli i zatim ekstrakat vanile, limunovu koru i sok od limuna.
Umutite i jaja i žumance, jedno po jedno, a zatim ulijte i kiselu pavlaku i mutite na laganoj brzini dok se sve lepo ne sjedini. Testo treba da bude glatko, lagano i pomalo prozračno.
Stranice kalupa premažite otopljenim puterom pa stavite kalup na lim za pečenje. Ulijte fil u kalup pa pecite 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu rerne na 110 stepeni i pecite još oko 45-55 minuta. Ako lagano protresete lim, kolač bi se trebao lagano ljuljati, ali ne sme biti prevlažan.
Isključite rernu i otvorite vrata pa ostavite da se hladi unutra 2 sata. Prođite tankim nožićem uz ivicu kolača kako biste ga odvojili od kalupa. Labavo pokrijte folijom i ostavite u frižideru najmanje 8 sati ili preko noći.
Prijatno!
(Stil)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (2)