PROBAJTE NJUJORŠKI ČIZKEJK: Originalni recept za tortu koja je postala simbol ovog urbanog grada
NEŠTO konkretniji i kremastiji od klasičnog, Njujoršku čizkejk traži malo strpljenja dok se ne ohladi, ali ljubitelji citrusnih ukusa biće oduševljeni ovom jedinstvenom poslasticom koja se topi u ustima.
![ПРОБАЈТЕ ЊУЈОРШКИ ЧИЗКЕЈК: Оригинални рецепт за торту која је постала симбол овог урбаног града ПРОБАЈТЕ ЊУЈОРШКИ ЧИЗКЕЈК: Оригинални рецепт за торту која је постала симбол овог урбаног града](/data/images/2023-09-01/392808_cizkejk_fmob.jpg)
Foto: Jutjub/Printskrin/
Za razliku od obične torte od sira, Njujorški čizkejk je gušći i kremastiji, a često i slađi sa dodatkom mirisa limuna i vanile.
Odličan dodatak je i voćni preliv koji jednostavno možete da napravite tako da sveže ili smrznuto voće pomešate s malo limunovog soka i šećera pa kratko prokuvate, a prema želji možete dodati i neku kašičicu marmelade.
Sastojci:
Za koru:
- 85 g putera +još malo za kalup
- 140 g keksa po izboru
- 1 kašika šećera u prahu
Fil:
- 900 g krem sira
- 250 g šećera
- 3 kašike glatkog brašna
- 1 i ½ kašičice ekstrakta vanile
- sitno narendana korica 1 limuna (oko 2 kašičice)
- 1 i ½ kašičice soka od limuna
- 3 velika jaja, plus 1 žumance
- 200 ml kisele pavlake
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni, a kalup za pečenje od 23 cm premažite puterom iznutra, a splja obložite s dva sloja aluminijumske folije.
Kekse usitnite u seckalici ili istucite čekićem za meso pa pomešajte s rastopljenim puterom i kašikom šećera. Ravnomerno ih utisnite na dno kalupa.
Pecite 10 minuta i ostavite da se hladi dok pripremate fil.
Povećajte temperaturu rerne na 220 stepeni. Umutite sir na srednjoj brzini miskerom dok ne postane kremast, oko 2 minuta. Postupno dodajte šećer, brašno i prstohvat soli i zatim ekstrakat vanile, limunovu koru i sok od limuna.
Umutite i jaja i žumance, jedno po jedno, a zatim ulijte i kiselu pavlaku i mutite na laganoj brzini dok se sve lepo ne sjedini. Testo treba da bude glatko, lagano i pomalo prozračno.
Stranice kalupa premažite otopljenim puterom pa stavite kalup na lim za pečenje. Ulijte fil u kalup pa pecite 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu rerne na 110 stepeni i pecite još oko 45-55 minuta. Ako lagano protresete lim, kolač bi se trebao lagano ljuljati, ali ne sme biti prevlažan.
Isključite rernu i otvorite vrata pa ostavite da se hladi unutra 2 sata. Prođite tankim nožićem uz ivicu kolača kako biste ga odvojili od kalupa. Labavo pokrijte folijom i ostavite u frižideru najmanje 8 sati ili preko noći.
Prijatno!
(Stil)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
![ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura](/data/images/2024-06-20/498351_zurka-1200x800_kf.jpg?time=1718870892)
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura
24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.
20. 06. 2024. u 10:00
![JEZIVO: Prodaje se vikendica gde je koljač Velja Nevolja vežbao da puca (FOTO) JEZIVO: Prodaje se vikendica gde je koljač Velja Nevolja vežbao da puca (FOTO)](/data/images/2021-02-08/63476_trsic-baza-ni-otpad-nije-uklonjen-posle-renoviranja-vikendice-foto-v-mitric_kf.jpg?time=1718788039)
JEZIVO: Prodaje se vikendica gde je koljač Velja Nevolja vežbao da puca (FOTO)
KUĆA u Tršiću kod Loznice, koju je Veljko Belivuk, uhapšeni vođa surovog klana, koristio kako bi vežbao gađanje, prodaje se.
19. 06. 2024. u 09:35
![EKSKLUZIVNO IZ DOMA NOVAKA ĐOKOVIĆA: Kako su on i Đedov mali gledali triler Srbije i Slovenije (FOTO) EKSKLUZIVNO IZ DOMA NOVAKA ĐOKOVIĆA: Kako su on i Đedov mali gledali triler Srbije i Slovenije (FOTO)](/data/images/2024-06-20/498736_novak-djokovic-i-milos-bogdanovic-2_kf.jpg?time=1718907326)
EKSKLUZIVNO IZ DOMA NOVAKA ĐOKOVIĆA: Kako su on i "Đedov mali" gledali triler Srbije i Slovenije (FOTO)
CELA Srbija je još jednom uz fudbalsku reprezentaciju. Verovatno je veoma mali broj onih koji nisu pratili triler meč Srbije i Slovenije u drugom kolu grupe "C" na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.
20. 06. 2024. u 20:15
Komentari (2)