DAN I NOĆ JE NALEPŠI STARINSKI KOLAČ KOJI SU U JUGI SVI TAMANILI: Začas je gotov, ukusu je neodoljiv i topi se u ustima

05. 09. 2023. u 09:00

Najbolji recept za starinski kolač dan i noć je pred vama, zato ga obavezno zapišite, jer će vas ukus oboriti sa nogu!

ДАН И НОЋ ЈЕ НАЛЕПШИ СТАРИНСКИ КОЛАЧ КОЈИ СУ У ЈУГИ СВИ ТАМАНИЛИ: Зачас је готов, укусу је неодољив и топи се у устима

Foto: Jutjub/Printskrin/Kuhinja Valentina Mašković

SASTOJCI:

  • 7 belanaca
  • 250 g putera ili margarina
  • 250 g šećera
  • 2 vanil šećera
  • 5 žumanca
  • 100 ml mleka
  • 300 gr brašna
  • 2 kašike kakaoa

FIL:

 
  • 100 ml mleka
  • 2 žumanceta
  • 150 g šećera
  • 2 vanil šećera
  • 200 g čokolade
  • 200 g putera
  • 150 g mlevenih oraha

Način pripreme korica:

Prvo umutite belance u jednoj posudi. Potom u drugoj činiji sjedinite puter ili margarin, šećer, vanil šećer i umutite lagano mikserom, a zatim dodajte pet žumanaca i nastavite sa mućenjem. Nakon toga u smesu sipajte mleko i opet mutite mikserom. Onda postepeno dodajite brašno i mešajte mikserom. Kada su se sastojci dobro sjedinili, sipajte u smesu i umućena belanca i dobro sve promešajte.

 

Potom je podelite na dva jednaka dela i ujedan deo sipajte dve kašike kakaa. Peći korice biskvita u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

 

Način pripreme fila:

Dok se peku korice, iskoristite vreme da napravite fil. U šerpu sipajte mleko, vanil šećer, žumanca, šećer i čokoladu i ostavite na najnižoj temperaturi da se otopi. Potom povećajte temperaturu da fil malo postane gušći. Zatim dodajte margarin ili puter i mešajte dok se sve ne sjedini. Skinite ga sa šporeta i dodajte mlevene orahe, pa ostavite fil da se ohladi.

Kako ređate kolač?

U poslužavnik stavite tamnu koru, a možete dodati i kalup radi lakšeg filovanja. Zatim na nju stavite skoro ceo fil, samo mali deo odvojite za završetak kolača. Potom stavite belu koricu odozgo i preostali fil. Pospite poslasticu mlevenim orasima i ostavite je da se ohladi par sati, a zatim uživajte u ukusu.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOVIĆ HEROJ MILANA: Srpski napadač je doneo prevagu protiv Intera, može li isto učiniti i na Pjerluiđi Pencu?