TORTA ŠNENOKLA: Isprobajte ovaj neverovatan dezert s neopisivim ukusom
Šnenokla torta je neobiča poslastica koja se prosto topi u ustima!
Idealan je za posebne prilike, ali i za nedeljno porodično okupljanje. Ukusom osvaja sa lakoćom, te se uvek traži parče više. Iako je veoma izdašna uvek se pojede začas!
Sastojci za koru:
- 6 belanaca
- 150 g šećera
- pola soka od limuna
Sastojci za fil:
- 500 ml mleka
- štap vanile (trebaće vam semenke iz štapa)
- 4 žumanca
- 150 g šećera
- 50 g brašna ili gustina
Sastojci za šnenokla deo:
- 1 l mleka
- malo šećera
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 3 kašike griza
- 100 g lomljenog keksa
Za dekoraciju:
- 250 ml slatke pavlake ili šlaga.
Priprema:
Prvo ispeći koru - umutiti belanca u sneg, dodati šećer i limun i mutiti dok se ne dobije čvrsta smesa. Koru sušiti na 150 stepeni, pa nakon 15 minuta smanjiti na 100 stepeni. Ukupno se peče oko 40 minuta.
Fil: Zakuvati mleko sa rendanim semenkama iz vanile. Po želji stavite i prazan štapić, koji treba izvaditi kad mleko provri. Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati brašno ili gustin, izmešati da nema grudvica. U to sipati malo provrelog mleka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mleka. Dobro izmešati, vratiti u posudu u kojoj se mleko kuvalo i kuvati na laganoj vatri dok se krem ne zgusne. Skloniti sa vatre i dok se hladi često mešati, da se po vrhu ne uhvati korica, ili prekriti prozirnom folijom.
Šnenokla deo: Staviti litar mleka da se kuva sa malo šećera, u međuvremenu umutiti 6 belanaca, pa spuštati kašiku po kašiku u provrelo mleko i okretati kašikom da se "obradi" sa obe strane. Vaditi noklice na tacnu da se prohlade. Kad istrošite sva belanca, u preostalo mleko koje i dalje vri dodajte 6 žumanaca koje ste prethodno umutili sa šećerom i grizom. Kuvajte dok se ne zgusne (nekoliko minuta), pa sklonite sa ringle i u vruće dodajte izlomljen keks. Ostavite da se prohladi.
Kako se torta slaže?
Stavite ispečenu i prohlađenu belu koru na tacnu, pa na nju nanesite fil od vanile. Zatim preko njega pažljivo poređajte noklice od belanaca, a preko njih razlijte fil od žumanaca (mora da ostane mlak, ne sme da bude potpuno hladan, jer se neće lepo nanositi).
Tortu odozgo i sa strana prekrijte umućenim šlagom ili slatkom pavlakom, pa ukrasiti po želji.
(Still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
AKO VOLITE BELU ČOKOLADU I PLAZMA KEKS: Brzinski recept za plazma tortu
10. 03. 2024. u 13:00
EGIPĆANKA: Fenomenalna torta predstavlja pravi raj za sladokusce
07. 03. 2024. u 15:00
ALARMANTNO! "PRIPREMITE ZALIHE ZA 72 SATA": Evropa pred katastrofom, a ove zemlje u opasnosti
U IZVEŠTAJU o civilnoj i vojnoj spremnosti Evrope, koji je objavljen u sredu, navodi se kako bi stanovnici Evropske unije trebalo da prikupe zalihe neophodnih potrepština u slučaju izbijanja rata ili neke druge velike opasnosti, piše "Njuzvik".
04. 11. 2024. u 16:15
PUTINU U POMOĆ STIŽE NAJELITNIJA VOJSKA: Šta je "Olujni korpus", jedna od najmoćnijih specijalnih jedinica na svetu
SEVERNOKOREJSKA pojačanja dolaze usred naznaka da se Rusija bori s popunjavanjem svojih snaga.
30. 10. 2024. u 12:37
KRILI LjUBAV: Bane Mojićević PRIZNAO za vezu sa Milenom Ćeranić
PEVAČ Bane Mojićević iznenadio priznanjem.
04. 11. 2024. u 13:02
Komentari (0)