MEDOVIK TORTA: Čuvena ruska poslastica, čudesan spoj medenih kora i kremastog fila
Medovik kolač iako izgleda kao da ga je komplikovano spremiti, uopšte nije. Jako se brzo pravi i vredi svakog truda. Savršen spoj ukusa meda i maskarpone sira na tankim koricama nateraće vas da se zaljubite u njega na prvi zalogaj.

Foto: Shutterstock
Sastojci za koru:
- 2 jajeta
- 200 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 kašičica sode
- 4 pune kašike meda
- 3 kašike mleka
- 1 vanilin šećer
- 600 g brašna
Sastojci za fil:
- 100 g šećera
- 700 ml kisele pavlake
- 400 g maskarpone sira
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Kore: najpre umutiti belanca čvrsto te im dodati žumanca i šećer. Dodati potom sve sastojke osim maslaca i brašna i sve lepo sjediniti. Prebacite na ringlu i onda dodati maslac u smesu. Mešajte sve vreme dok se maslac ne istopi i stvori se kao pena od kreme. Kada se istopi sklonite 10 minuta sa strane da se ohladi pa dodajte brašno malo po malo. Umesite rukama loptu na pek-papiru.
2. Testo podeliti na 10 delova i razvucite na pek papiru male kore. Kada razvučete, obručom od 18-20 cm, napravite oblik kruga a sve ono što ostane sa strane stavite na papir i pecite zajedno sa korama jer ćete sa tim posipati gotovu tortu. Peče se na prevrnutom plehu na 180° između 5 i 7 minuta (kada rubovi porumene, gotovo je ). Ostavite na ravnoj podlozi da se ohlade.
3. Fil: prvo umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstinu kao šlag pa dodajte ostalo. Sve pomešajte tako da krem bude bez grudvica.
4. Kore slažete u kalupu i premazujete ih filom, a zatim ih ostavite preko noći u frižideru. Sutradan pospete sa onim mrvicama koje ste pekli zajedno sa korama.
Sada vam preostaje samo da uživate u ovom medenom specijalitetu.
(Still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

TORTA ŠNENOKLA: Isprobajte ovaj neverovatan dezert s neopisivim ukusom
13. 03. 2024. u 17:44

AKO VOLITE BELU ČOKOLADU I PLAZMA KEKS: Brzinski recept za plazma tortu
10. 03. 2024. u 13:00

DRŽAVA ODREDILA OGROMAN POREZ ZA KUĆU ŽELjKA MITROVIĆA: Evo koliko mora da plaća
DRŽAVA je odredila ogroman porez za kuću Željka Mitrovića.
01. 04. 2025. u 14:12

PROCURIO POVERLjIVI DOKUMENT IZ PENTAGONA: Evropa nek se brani sama u slučaju ruskog napada, druga država je glavna pretnja
SUPROSTAVLjANjE ruskoj agresiji, nekada jedna od ključnih tačaka Nacionalne odbrambene strategije iz 2022. godine tokom administracije Džozefa Bajdena, tri godine kasnije više nije među najvažnijim prioritetima Sjedinjenih Američkih Država.
01. 04. 2025. u 12:17

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)