KOLAČ SA BRESKVAMA: Lagana poslastica koja se ne peče i pravi je izbor za tople dane
Kremast i osvežavajući, ovaj kolač sa breskvama treba dobro da se ohladi. Pravi se sa slatkom pavlakom i breskvama. Sočan je i lagan.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 2 srednje breskve, seckane
- sok od 1/2 limuna
- 95 g šećera
- 8 graham krekera
- 200 g slanih pereca
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- prstohvat soli
- 6 kašika putera, rastopljenog
- 90 ml slatke pavlake
- 230 g krem sira, omekšanog
- 30 g grčkog jogurta
- 1 vanilin šećer
- 2 srednje breskve za ukrašavanje
- 2 kašike meda, za ukrašavanje
Priprema:
U malom loncu na srednjoj vatri kuvajte breskve, limunov sok i 2 kašike šećera, često mešajući, dok breskve ne počnu da se razgrađuju, ali zadrže oblik i tečnost postane poput sirupa, 5 do 10 minuta, u zavisnosti od toga koliko su zrele. Ostaviti da se ohladi.
U međuvremenu, izmrvite krekere i perece, i prebacite u srednju posudu. Dodajte cimet, veliki prstohvat soli i dve kašike šećera i promešajte da se sjedine. Dodajte puter i dobro izmešajte. Utisnite patišpanj u pleh. Ostavite u frižideru dok ne završite fil. Mikserom umutite slatku pavlaku. Prebacite u drugu posudu. U istoj posudi za mućenje slatke pavlake, umutite krem sir i jogurt dok ne postanu glatki. Dodajte preostali šećer i mutite dok se ne sjedine. Dodajte vanilin šećer i prstohvat soli i umutite, a potom sve umutite sa šlagom, dok se ne sjedini. Umešajte i kuvane breskve.
Sipajte fil preko patišpanja u ravnomernom sloju. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider dok se dobro ne ohladi, najmanje 4 sata ili preko noći. Servirajte kolač sa breskvama i medom.
(stvarukusa/mondo)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

SLATKI GREH: Nema kremastijeg i ukusnijeg kolača, a sprema se očas posla
30. 05. 2024. u 15:00

LENjA PITA SA TREŠNjAMA: Spremite ukusan kolač po tradicionalnom receptu
05. 06. 2024. u 15:00

KOLAČ SEDMO NEBO: Kad ga probate, biće vam jasno zašto se tako zove
24. 05. 2024. u 17:30

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)