MARKIZA TORTA: Zovu je kraljicom svih poslastica, a kremastija ne postoji
Markiza torta se uvek nalazi na listi omiljenih poslastica kod nas! I iako postoje razne varijante pravljenja ove neodoljive poslastice, sve iskusne domaćice smatraju da je sledeći postupak najbolji, jer je još kremastija i ukusnija! Proverite to i sami, sigurni smo da se nećete pokajati.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 7 jaja
- 250 g putera
- 250 g šećera u prahu
- 200 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike ekstrakta ruma
- Mleko
- 2 pakovanja piškota (4 table)
- 2 kesice šlaga
Priprema:
Odvojte od 7 jaja žumanca i belanca. Od belanca umutite sneg i stavite u frižider. U žumanca stavite 250 g šećera u prahu i dobro umutite. Dodajte ceo puter. Otopite čokoladu, pa dodajte u umućena žumanca i čokoladu. Sipajte u fil jedno 3 kašike ruma da lepo zamiriše, to možete i po sopstvenom ukusu, nećete pogrešiti.
Kada ste to sve lepo umutili, u tu smesu dodajte i prethodno umućena belanca iz frižidera i na najsporijoj brzini umutite fil.
Okruglu činiju standardne veličine (kao za salatu) obložite folijom. U malo ugrejanog mleka potapajte piškotu po piškotu i ređajte po obodu činije. Kada celu površinu prekrijete piškotama, izlijte fil i poravnajte. Zatvorite činiju i fil sa piškotama i stavite da se torta stegne. Potrebno je 2-3 sata.
Izvadite tortu iz frižidera, prevrnite je na veći tanjir, pa skinite foliju. Umutite šlag od dve kesice šlaga i premažite ili ukrasite tortu po želji.
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

GRANDISIMO TORTA: Raskošna poslastica sa 4 različita fila - za svačiji ukus
01. 06. 2024. u 15:00

ORIGINALNA, TRADICIONALNA ŽITO TORTA: Uz nju su odrasle sve generacije
03. 07. 2024. u 11:30

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)