KORNET TORTA: Savršeno kremasta, topi se u ustima, jedan sastojak joj daje neverovatan šmek
Jedna savršena poslastica kao izmišljena za ove tople dane pred nama.

Foto: Printscreen Youtube / Mama Buba
Sastojci:
Kore:
- 12 jaja
- 12 kašika šećera
- 12 kašika mlevenih lešnika
- 3 kašike mrvica keksa
- 3 kašike rendane čokolade
Sirup:
- 3 dl mleka
- 100 g šećera
- 100 g čokolade
Fil:
- 6 jaja
- 300 g šećera
- 150 g čokolade
- 350 g putera
- 150 g mlevenih lešnika
Kornet:
- 0,5 l slatke pavlake
- 3 kesice šlaga
- 50 + 50 g prženih, na krupno mlevenih (ili seckanih) lešnika
- 50 + 50 g rendane čokolade
Priprema:
Kore:
Od navedenih sastojaka peku se 3 kore veličine 20 x 34 cm. Za jednu koru umutiti 4 belanceta sa 50 g šećera. U odvojenu posudu umutiti 4 žumanceta sa 50 g šećera, pa dodati 80 g sitnije mlevenih lešnika, 1 kašiku mrvica keksa i 1 u vrh punu kašiku rendane čokolade i pažljivo izmešati. U tu smesu dodati 2 kašike umućenih belanaca, pažljivo izmešati pa dodati i ostala belanca i sve pažljivo umešati.
Smesu sipati u pleh veličine 20x34 cm i peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 15 – 20 minuta. Dok se treća kora peče pripremiti sirup. Nakon što se ispeku sve tri kore, preliti ih toplim sirupom, pažljivo četkicom premazati svaki deo kore i ostaviti ih da se hlade i da se sirup upije u kore.
Sirup:
Staviti šećer i iseckanu čokoladu za kuvanje u mleke i zagrevati dok se šećer i čokolada ne istope uz stalno mešanje.
Fil:
Pomešati jaja i šećer i staviti na paru da se skuvaju uz neprestano mešanje žicom. Smesa treba da pobeli i da se udvostruči ili da dno šerpe u kojoj se pravi dostigne temperaturu od 80 stepeni. Skinuti sa pare i umešati iseckanu čokoladu pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se čokoladni deo ohladio, umutiti puter pa mu dodavati čokoladni deo i mutiti. U sjedinjenu smesu dodati mlevene lešnike.
Korneti:
Umutiti pola litre slatke pavlake pa dodati krupno mlevene ili seckane lešnike i narendanu crnu čokoladu.
Umutiti tri šlaga prema uputstvu sa kesice pa i u njih dodati krupno mlevene ili seckane lešnike i narendanu crnu čokoladu.
Na prvu koru staviti polovinu čokoladnog fila, pa preko njega polovinu kornet fila od slatke pavlake, pa drugu koru, ostatak čokoladnog fila i ostatak korneta. Zatim staviti treću koru pa tortu staviti na sat vremena u frižider.
Posle hlađenja opseći krajeve torte, staviti kornet od šlaga iz kesice i lepo obložiti celu tortu. Staviti opet u frižider i servirati hladno.
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

PUTIN OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE DETALjE O "OREŠNIKU" Bojeva glava izdržava temperaturu kao na Suncu
RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je da bojeve glave hipersoničnog sistema "orešnik" mogu da izdrže ekstremne temperature, uporedive sa temperaturom na površini Sunca.
21. 02. 2025. u 14:16

NOVINARIMA REKLA SAMO OVU REČENICU: Bivša gradonačelnica Niša sa lisicama na rukama sprovedena u zgradu UKP-a u Nišu (FOTO/VIDEO)
BIVŠA gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, koja je danas privedena u velikoj akciji policije protiv korupcije, sa lisicama na rukama dovedena je u zgradu Uprave kriminalističke policije u Nišu.
21. 02. 2025. u 13:38

TAST OČITAO LEKCIJU VELjKU Šta je poručio zetu: "To u Beogradu nije mogao videti"
BOGDAN Rodić, otac Bogdane Ražnatović, jednom prilikom govorio je o najmlađoj ćerki koja je danas udata za Veljka Ražnatovića. Bogdan je tada naveo da je odmah na početku veze skrenuo pažnju Veljku pažnju na to kakva je njegova Bogdana.
22. 02. 2025. u 12:26
Komentari (0)