POSLASTICE OD LUBENICE: Jogurt torta, savršeni hladni desert za ove vrele dane
ZDRAVA, sočna i niskokalorična, kraljica leta – lubenica.

Foto Shutterstock
Osim što osvežava bilo da je jedete samu, u salati ili spremljenu kao sladoled, od nje možete da napravite i fantastične torte za samo malo vremena.
Potrebno je:
- pola velike lubenice
- 3 jajeta
- 200 g šećera
- 2 kašike mineralne vode
- prstohvat soli
- 2 kesice vanilin šećera
- 75 g brašna
- prstohvat praška za pecivo
- 50 g gustina
- 12 listova želatina
- 500 g grčkog jogurta
- 250 g neslanog krem sira
- limun
- 250 g šlaga u prahu
Priprema bele torte od lubenice:
Umutite belanca sa dve kašike mineralne vode, postepeno sipajte 75 g šećera, vanilin šećer i so, a zatim umešajte jedno po jedno žumance. Brašno, prašak za pecivo i gustin sjedinite, dodajte u umućena jaja i promešajte. Testo sipajte u kalup obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 15 minuta.
U međuvremenu, izvadite semenke lubenice i isecite je na sitnije kocke. Krem sir, jogurt, 125 g šećera, sok od limuna i dve kesice vanile umutite mikserom sve dok smesa ne postane glatka. Listove želatina otopite u hladnoj vodi, ocedite, kratko zagrejte na tihoj vatri, prvo umešajte tri kašike jogurt krema, pa potom i ostatak. Zatim dodajte lubenicu (nekoliko kockica ostavite za dekoraciju) i promešajte.
Kolač izvadite iz rerne, odmah poprskajte vodom, pospite šećerom, pokrijte krpom i prohladite. Kada voćni jogurt krem počne da se zgušnjava, u njega umešajte polovinu pripremljenog, umućenog šlaga, a ostatak ostavite za premazivanje torte. Kolač presecite poprečno, pa donju koru nafilujte voćnim jogurt kremom, poklopite drugom korom, premažite šlagom i ostavite da se dobro ohladi u frižideru.
Tortu možete ukrasiti voćem po izboru, ne samo kockicama lubenice – jagode se odlično „slažu“ po ukusu.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

Halid Bešlić "težak" 13 miliona €, a živi od kirije - "uvalio" se u kredit
"SADA iznajmljujem sve i živim od kirije, tako je najbolje."
21. 04. 2025. u 18:56 >> 18:56
Komentari (0)