POSLASTICE OD LUBENICE: Jogurt torta, savršeni hladni desert za ove vrele dane
ZDRAVA, sočna i niskokalorična, kraljica leta – lubenica.
Osim što osvežava bilo da je jedete samu, u salati ili spremljenu kao sladoled, od nje možete da napravite i fantastične torte za samo malo vremena.
Potrebno je:
- pola velike lubenice
- 3 jajeta
- 200 g šećera
- 2 kašike mineralne vode
- prstohvat soli
- 2 kesice vanilin šećera
- 75 g brašna
- prstohvat praška za pecivo
- 50 g gustina
- 12 listova želatina
- 500 g grčkog jogurta
- 250 g neslanog krem sira
- limun
- 250 g šlaga u prahu
Priprema bele torte od lubenice:
Umutite belanca sa dve kašike mineralne vode, postepeno sipajte 75 g šećera, vanilin šećer i so, a zatim umešajte jedno po jedno žumance. Brašno, prašak za pecivo i gustin sjedinite, dodajte u umućena jaja i promešajte. Testo sipajte u kalup obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 15 minuta.
U međuvremenu, izvadite semenke lubenice i isecite je na sitnije kocke. Krem sir, jogurt, 125 g šećera, sok od limuna i dve kesice vanile umutite mikserom sve dok smesa ne postane glatka. Listove želatina otopite u hladnoj vodi, ocedite, kratko zagrejte na tihoj vatri, prvo umešajte tri kašike jogurt krema, pa potom i ostatak. Zatim dodajte lubenicu (nekoliko kockica ostavite za dekoraciju) i promešajte.
Kolač izvadite iz rerne, odmah poprskajte vodom, pospite šećerom, pokrijte krpom i prohladite. Kada voćni jogurt krem počne da se zgušnjava, u njega umešajte polovinu pripremljenog, umućenog šlaga, a ostatak ostavite za premazivanje torte. Kolač presecite poprečno, pa donju koru nafilujte voćnim jogurt kremom, poklopite drugom korom, premažite šlagom i ostavite da se dobro ohladi u frižideru.
Tortu možete ukrasiti voćem po izboru, ne samo kockicama lubenice – jagode se odlično „slažu“ po ukusu.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
ALARMANTNO! "PRIPREMITE ZALIHE ZA 72 SATA": Evropa pred katastrofom, a ove zemlje u opasnosti
U IZVEŠTAJU o civilnoj i vojnoj spremnosti Evrope, koji je objavljen u sredu, navodi se kako bi stanovnici Evropske unije trebalo da prikupe zalihe neophodnih potrepština u slučaju izbijanja rata ili neke druge velike opasnosti, piše "Njuzvik".
04. 11. 2024. u 16:15
PUTINU U POMOĆ STIŽE NAJELITNIJA VOJSKA: Šta je "Olujni korpus", jedna od najmoćnijih specijalnih jedinica na svetu
SEVERNOKOREJSKA pojačanja dolaze usred naznaka da se Rusija bori s popunjavanjem svojih snaga.
30. 10. 2024. u 12:37
KRILI LjUBAV: Bane Mojićević PRIZNAO za vezu sa Milenom Ćeranić
PEVAČ Bane Mojićević iznenadio priznanjem.
04. 11. 2024. u 13:02
Komentari (0)