TORTA ŠPANSKI VETAR: Recept sa kojim nema greške
Kremasta, bogata i neprolazna poslastica.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
za koru:
- 7 belanaca
- 400 g šećera
- 1 kašika belog sirćeta
- prstohvat soli
Za fil i glazuru:
- 3 kesice šlaga
- 450 ml mleka + 400 ml mleka
- 4 kašike brašna
- 7 žumanaca
- 140 g šećera
- 250 g putera
- 200 g mlevenih oraha
Priprema:
U činiji umutite belanca sa malo soli, pa kada smesa postane penasta postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite. Dodajte nekoliko kapi sirćeta i mutite dok se ne sjedini.
Pleh u kom ćete peći koru obložite papirom za pečenje, sipajte polovinu smese i poravnajte. U zavisnosti koliki pleh planirate da upotrebite, možete uzeti dva ista pleha i istovremeno ispeći dve kore. Pecite koru oko 30 minuta na 150 stepeni, pa smanjite na 130 stepeni i sušite koru još pola sata.
U većoj činiji pomešajte 450 ml mleka i šlag pa mutite mikserom. Kada se dobro umuti, stavite u frižider na hlađenje. U drugoj činiji pomešajte kašiku brašna sa 400 ml mleka ali ga postepeno dodajte brašnu da ne bi ostale mrvice. Mutite dok se sve ne sjedini i ostavite po strani.
Ponovo uzmite manju činiju i umutite žumanca. U lonac sipajte vodu, sačekajte da voda provri pa stavite na paru da se kuvaju žumanca. Uz neprekidno mešanje, dodajte šećer. Kada se sjedine i počne smesa da se odvaja od zidova, dodajte postepeno smesu od mleka i brašna. Slobodno možete povećati temperaturu ringle i ne prestajte sa mešanjem. Trebalo bi da dostigne gustinu pudinga, pa kada se to desi, sklonite sa strane da se ohladi 10 minuta. U manji lonac ubacite puter koji je bio na sobnoj temperaturi, umutite ga i stavite u frižider na hlađenje na 10 minuta. Potom u njega dodajte ohlađen šlag i mutite dok se ne sjedini. Tu smesu podelite na dva dela i ponovo ohladite u frižideru. U jednu polovinu dodajte mlevene orahe i promešajte špatulom dok se ne sjedini i ponovo držite u frižideru. Na tacni na kojoj će biti torta, stavite jednu koru, pa polovinu fila, pa drugu koru i drugu polovinu fila. Kada sve izravnate, preko cele torte stavite glazuru (šlag iz frižidera) i lepo je izravnajte. Možete tortu na kraju ukrasiti seckanim ili mlevenim orasima ili rendanom čokoladom. Držite je u frižideru najmanje dva sata pre nego što je poslužite, a najbolje preko noći.
(ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

DRŽAVA ODREDILA OGROMAN POREZ ZA KUĆU ŽELjKA MITROVIĆA: Evo koliko mora da plaća
DRŽAVA je odredila ogroman porez za kuću Željka Mitrovića.
01. 04. 2025. u 14:12

PROCURIO POVERLjIVI DOKUMENT IZ PENTAGONA: Evropa nek se brani sama u slučaju ruskog napada, druga država je glavna pretnja
SUPROSTAVLjANjE ruskoj agresiji, nekada jedna od ključnih tačaka Nacionalne odbrambene strategije iz 2022. godine tokom administracije Džozefa Bajdena, tri godine kasnije više nije među najvažnijim prioritetima Sjedinjenih Američkih Država.
01. 04. 2025. u 12:17

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)