RECEPT ZA ČUVENU ROZEN TORTU: Poslastica koja odoleva vremenu - SAvršen slatkiš za Badnje veče

Jovana Vasić

05. 01. 2025. u 15:00

Rozen torta je starinska poslastica koja se nekada pravila mnogo komplikovanije nego danas, jer ste kore sami morali da pravite.

РЕЦЕПТ ЗА ЧУВЕНУ РОЗЕН ТОРТУ: Посластица која одолева времену - САвршен слаткиш за Бадње вече

Foto Jutjub/Printskrin/ Domaći Recepti

Danas možete da ih kupite u svakoj prodavnici, ali opet treba da uložite malo truda i preciznosti kada pravite ovu čuvenu poslasticu. Fondan je ovde najkomplikovaniji za pripremu, ali postoje cake koje će vam pomoći da on ispadne savrešno. Prvo, dodajte par kapi limuna da se šećer ne kristalizuje, a onda i parčence margarina koji će pomoći da ne puca. Poslužite posle ukusne badnje večere.

Sastojci:

  • 1 pakovanje korica
  • 240 g margarina
  • 380 g šećera
  • 400 g mlevenih oraha
  • 2 kesice vanilin šećera 

Za fondan: 

  • 300 g šećera u prahu
  • vrela voda 
  • crvena boja za kolače
  • par kapi limuna 

Priprema:
Šećer i vanilin šećer sipajte u šerpu i prelite vodom, da ogrezne. Kada krene da vri sklonite sa šporeta i dodajte mlevene orahe. Promešajte i ostavite da se ohladi. Margarin sobne temperature dobro umutite. Zatim dodajte ohlađeni fil sa orasima i sve dobro sjedinite mikserom. Pleh obložite providnom folijom, pa stavite jednu koru. Premažite je filom, pa stavite drugu koru i tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji red treba da bude kora. Pokrijte providnom folijom i preko stavite drugi pleh, a onda i nešto teško da pritisne, pa stavite u frižider preko noći. Sutradan napravite glazuru tako što ćete šećer u prahu staviti u neku posudu, a preko polako sipajte ključalu vodu. Sipajte je postepeno, jer smesa za fondan ne sme da bude retka. Stavite par kapi crvene boje i promešajte. Nakon toga sipajte i 2-3 kapi limunovog soka, a ako želite da fonadan ne puca dodajte malo parče margarina koji će se otopiti u vreloj smesi. Vrelu smesu za fondan brzo premažite preko torte i ostavite u frižideru da se stegne.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PANIKA U PRIŠTINI: Kikl dobio mandat za formiranje nove austrijske vlade, za njega Kosovo nije država